Verdrag van Maastricht Vijfje 2022 BU-kwaliteit in coincard

€ 12,50
Verdrag van Maastricht Vijfje 2022 BU-kwaliteit in coincard

Verdrag van Maastricht Vijfje 2022 BU-kwaliteit in coincard

€ 12,50
  • In BU-kwaliteit: extra glanzende munten
  • De eerste herdenkingsmunt met het nieuwe muntmeesterteken raaf!
  • In uniek genummerde coincard verpakking
  • Onderdeel van de Coincard Catalogus en de Nationale Collectie®
  • Op deze uitgifte is een abonnement mogelijk
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Op 7 februari 2022 was het precies dertig jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. Het verdrag is een van de belangrijkste in de grondlegging van de Europese Unie. Ter ere van het jubileum slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën een herdenkingsmunt: het Verdrag van Maastricht Vijfje.
 
Het Verdrag van Maastricht
Het Verdrag van Maastricht veranderde de instituten en besluitvormingsprocessen van de Europese Economische Gemeenschap aanzienlijk. Bestaande Europese Gemeenschap-verdragen werden uitgebreid, zodat ook andere terreinen dan economische aangelegenheden en kernenergie tot het gemeenschappelijke Europese beleid behoorden. Het verdrag bestond uit drie pijlers: de Europese gemeenschappen; een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid; en samenwerking tussen de regeringen van de EU-landen op het gebied van justitie en binnenlandse zaken. Bovendien werd er een Economische en Monetaire Unie-paragraaf in het verdrag opgenomen, dat in 2002 leidde tot het invoeren van de gemeenschappelijke euromunt. Het verdrag werd ondertekend door twaalf landen: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
 
Inspiratie van de ontwerper
Het Verdrag van Maastricht Vijfje is ontworpen door kunstenaar Rinus van Hall. Van Hall liet zich inspireren door de drie pijlers die ten grondslag liggen aan het verdrag en door de locatie waar het verdrag is ondertekend, het Gouvernementsgebouw in Maastricht. Op de voorzijde staat Koning Willem-Alexander in het midden van de plafondstructuur van de iconische zaal van het gebouw. De twaalf sterren symboliseren de twaalf oorspronkelijke lidstaten. Op de keerzijde staan twaalf kroonpennen die samen een tempelfront tekenen, met drie steunpilaren die symbool staan voor de drie pijlers van het verdrag. Verspreid over de keerzijde staan 27 sterren: de EU telt inmiddels 27 lidstaten.
Meer informatie
Artikelnummer 0113078
Metaal Verzilverd koper
Gewicht 10,50 g
Diameter 29 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Nominale waarde 5 euro
Oplage 12.500