Eerste 2 1/2 Euromunt Belgïe met NFT!

James Ensor 2024

Spotlight afbeelding

Welkom bij de Koninklijke Munt van België (KMB) community, in samenwerking met Herdenkingsmunten.be, Mu.ZEE en KMSKA, geheel in het teken van het James Ensor Jaar. Naar aanleiding van het James Ensor Jaar 2024 is er een NFT collectie gecreëerd. De collectie bestaat uit 2 x 5.000 speciale 2 ½ euromunten België in coincard. Van de Oestereetster tot de Intrige, hoe bekender en begeerlijker/ kostbaarder het werk, hoe zeldzamer de NFT. De werken van Ensor komen met een ‘glitch’ of siddering tot leven!

 

 

De Oestereetster
James Ensor schilderde ‘de Oestereetster’ in 1882. Destijds werd het gezien als een aanstootgevend werk, en daardoor werd het geweigerd op tentoonstellingen. Men vond het niet kunnen dat een eenvoudige burgervrouw zich luxe producten zoals wijn en oesters goed liet smaken. Bovendien symboliseren oesters het vrouwelijk geslachtsorgaan en worden ze gezien als lustopwekkend. Kunstcriticus Emile Verhaeren was echter direct fan en noemde het werk het eerste “heldere” schilderij in de Belgische kunst.
 
We zien Mariëtte, de zus van Ensor, in hun ouderlijk huis aan een tafel gedekt voor twee. Wellicht zat James wel op die andere stoel, maar heeft hij even achter zijn schildersezel plaatsgenomen om het zonnige moment in de kamer te vangen. Sinds 1927 is ‘De Oestereetster’ in het beheer van KSMKA.
 
Deze NFT is het meest voorkomend en toegevoegd aan 2.425 NL coincards en 2.425 FR coincards. Ontdek de KMB x James Ensor Jaar collectie.
 
Gezicht op Mariakerke
Ensor was dol op het plaatsje Mariakerke en het Duinkerkje. Vanuit zijn woonplaats Oostende wandelde hij er, ook als kind, vaak heen. Deze setting was al eerder onderwerp van schetsen, tekeningen en etsen voordat hij het in 1901 vastlegde op het doek. Destijds werd het pittoreske duindorpje al bedreigd door de steeds sneller groeiende steden aan zee. James Ensor streed tot het eind van zijn leven voor het behoud van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk. Inmiddels is de kerk in de volksmond omgedoopt tot Ensorkerkje, daar zijn graf naast de kerk ligt.
 
De bewuste duinstrook die op dit werk te zien is, blijft vandaag als enige nog redelijk vrij van verstedelijking. Zeer waarschijnlijk houden het inmiddels beschermde kerkje en het graf van Ensor dit in stand. ‘Gezicht op Mariakerke’ is te bewonderen in het Mu.ZEE.
 
Deze NFT is toegevoegd aan 1.450 munten in NL coincard en 1.450 munten in FR coincard. Ontdek de KMB x James Ensor Jaar collectie.
 
De intrede van Christus te Brussel 1889
James Ensor maakte het imposante werk in 1888. Het moet een hele toer geweest zijn om het 2,58 meter hoog en 4,31 meter brede, zeer gedetailleerde doek te vervaardigen. In zijn werkwijze is Ensor zeer expressief te werk gegaan. Ook dit schilderij mocht in eerste instantie niet geëxposeerd worden. Toen dat in 1929 uiteindelijk toch gebeurde, veroorzaakte het zo’n sensatie en bewondering dat Ensor uiteindelijk de titel baron kreeg.
 
We zien een imposante en carnavaleske optocht met bonte karikaturen, clowns, maskers en een fanfare. De stoet lijkt zich nergens iets van aan te trekken en gewoon door te lopen, de lijst uit. In het midden zien we Christus op een ezel, er zijn uiterlijke gelijkenissen met Ensor. Toch is de sfeer niet bepaald vrolijk. Rechts op een verhoging staan een als clown verkleedde burgemeester en zijn schepenen. Op het spandoek staat in grote letters ‘Vive la Sociale’. Kritiek dus op zowel de Kerk en het socialisme, en ook de bevolking wordt niet heel voordelig afgebeeld. 
Ondanks dat het werk is opgenomen in de Canon van Vlaanderen, een sleutelstuk genoemd wordt en letterlijk monumentaal is, hangt het niet in België. ‘De intrede van Christus te Brussel’ is sinds 1987 te zien in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles.
 
Zeldzame NFT toegevoegd aan 625 munten in NL coincards en 625 munten in FR coincard. Ontdek de KMB x James Ensor Jaar collectie. 
 
Zelfportret met Bloemenhoed
Ensor schilderde dit werk eigenlijk twee keer. Eerst als gewoon zelfportret in 1883 en vijf jaar later in 1888 bewerkte hij het. De bebloemde vilthoed werd toegevoegd, de snor kreeg enkele opgaande trekjes en aan de buitenrand verschenen vier cirkelfragmenten. Zo werd het een heel ander portret. 
 
We zien de kunstenaar die naar de beschouwer kijkt, of toch niet? Misschien is het wel een spiegel en kijkt Ensor naar zichzelf. In ieder geval toont het werk een zelfbewuste schilder met een groot zelfvertrouwen.
 
Het werk was eerst eigendom van Augusta Boogaerts, vriendin van James Ensor. Sinds 1956 is ‘Zelfportret met Bloemenhoed’ te bewonderen in het Mu.ZEE.
 
Schaarse NFT toegevoegd aan slechts 425 munten in NL coincard en 425 munten in FR coincard. Ontdek de KMB x James Ensor Jaar collectie.
 
De Intrige
Vanaf 1887 zijn maskertaferelen een terugkerend motief in het werk van Ensor. De Intrige uit 1890 toont ook maskers. Bij Ensor werkt een masker omgekeerd, door de groteske weergave wordt juist de ware aard blootgelegd.
 
We zien een intrige [definitie: plot uit roman of toneelstuk, wending, gekonkel] monumentaal weergegeven, door de elf figuren dicht op elkaar te plaatsen met beperkte leegtes en veel afsnijdingen. In het midden een bijzonder paar, de vrouw links en de man rechts. Er wordt naar de man gewezen, is hij overspelig? Waar ze zijn en wat er precies gebeurt weet niemand, echter lijkt het er niet op dat het paar gevierd wordt door de omstanders.
 
De Intrige is een van Ensors meest gereproduceerde werken. Sinds 1921 hangt het origineel in het KSMKA.
 
Gefeliciteerd! U heeft een van de slechts 2 x 75 NFTs bemachtigd! Het zijn er slechts 75 omdat James Ensor in 2024 vijfenzeventig jaar geleden overleed.
 
Exclusieve NFT toegevoegd aan slechts 75 munten in NL coincard en 75 munten in FR coincard. Ontdek de KMB x James Ensor Jaar collectie.
 

  • De Oestereetster 2.425 stuks
  • Zicht op Mariakerke 1.450 stuks
  • De intrede van Christus in Brussel 625 stuks
  • Zelfportret met Bloemenhoed 425 stuks
  • De Intrige 75 stuks