Muntmeesterteken van de Belgische Muntmeester

Sinds 1 augustus 2022 is Giovanni Van de Velde de nieuwe muntmeester van de Koninklijke Munt van België. Hij is aangesteld als opvolger na de pensionering van Ingrid Van Herzele.

Van de Velde is sinds 2016 werkzaam bij de Koninklijke Munt van België als assistent van de Muntmeester en tevens als coördinator van lastenboeken en contactpersoon van stakeholders. Bij de titel van Muntmeester hoort ook een muntmeesterteken. Van de Velde: “In mijn muntmeesterteken staat een bloem centraal; de aster. Sinds 2021 staat mijn zoon Aster centraal in mijn leven: Aster Van de Velde, een bloem in het veld. Daar omheen staat een erlenmeyer, symbool van chemie. Die staat voor het belang aan wetenschap in onze huidige maatschappij”. Het nieuwe muntmeesterteken is vanaf 2023 te zien op de nieuwe Belgische euromunten.

De Muntmeester is van oudsher verantwoordelijk voor de kwaliteit van de te slagen munten. Met het muntmeesterteken op de munten werden deze vroeger officieel goedgekeurd. Ook anno 2022 staat de Muntmeester van de Koninklijke Munt van België voor het beheer en de beoordeling van de munten die worden uitgegeven. Verder vallen onder andere het dagelijks beheer van de Koninklijke Munt van België en ook de organisatie van de uitgifte van circulatiestukken en verzamelaarsmunten onder zijn verantwoordelijkheid.

 

 width=