NFT’s bij de Koninklijke Munt van België

Spotlight afbeelding

 

NFT

Welkom bij de Koninklijke Munt van België (KMB) community, in samenwerking met Herdenkingsmunten.be en vijf Belgische straatartiesten, geheel in het teken van het Streetart in België. Naar aanleiding van de 2½ euromunt Streetart in België 2025 is er een nieuwe NFT collectie gecreëerd. De collectie bestaat uit 2 x 5.000 speciale 2 ½ euromunten België in coincard. Alle werken en bijbehorende kunstenaars zijn uniek en qua stijl en uitvoering niet te vergelijken. Van uit Mexico, Nepal, Japan, Europa en België (zwaartepunt op Gent ????) slechts 2 x 1.000 stuks beschikbaar. Voeg zeer exclusieve werken op binnenhuis formaat toe aan uw (digitale) collectie!

De normaliter muurgrote werken komen op thuisformaat in beweging!

NFT door: Bue the Warrior – Buddies x 2.000 stuks 

NFT door: Lindert Steegen – Patterns of Time x 2.000 stuks

NFT door: LobsterRobin – Monkey See, Monkey Demon x 2.000 stuks

NFT door: Resto – Only Grass can save us x 2.000 stuks

NFT door: Toys – Punk not Dead x 2.000 stuks 

Bue the Warrior – 

Bué the Warrior, in 1975 geboren als Dave De Rop, is een Belgische straatartiest uit Gent. Hij groeide op in een familie van striptekenaars; zijn grootvader, Eduard De Rop, was een van de eerste medewerkers van Willy Vandersteen, en zijn vader, Eric De Rop, tekende ook bij Studio Vandersteen. 

Vanaf zijn zestiende begon Bué the Warrior met het maken van muurschilderingen, geïnspireerd door de kleurrijke en expressieve stijl van striptekeningen. Zijn werk kenmerkt zich door een cartooneske stijl met schattige wezentjes en een vrolijk kleurenpalet, wat een positieve energie uitstraalt. 

Zijn kunstwerken zijn te vinden in diverse steden wereldwijd, waaronder Gent, Hasselt, Los Angeles en Mexico-Stad. Naast zijn artistieke carrière heeft Bué the Warrior in Mexico zijn eigen wafelzaak geopend.

Buddies x 2.000 stuks

De unieke NFT toont een kat die misschien wel op de vogeltjes aast die gezellig bijkletsen of kwetteren. Of zijn het allemaal vrienden? Kleurrijk en schattig een originele Bue!

Deze NFT is toegevoegd aan 1.000 NL coincards en 1.000 FR coincards. Ontdek de KMB x Streetart in België collectie. 

LS – 

Lindert Steegen (1997) is een Belgische kunstenaar uit Hoelbeek, nu gevestigd in Brussel. Zijn werk is een dynamische mix van graffiti, grafisch ontwerp en architectuur, gekenmerkt door gedurfde kleurkeuzes. Hij speelt meesterlijk met de grens tussen figuratie en abstractie, en daagt de visuele taal voortdurend uit.

Van muurschilderingen en installaties tot schilderijen, sculpturen en meubels, zijn werken creëren een unieke interactie met hun omgeving. In België liet hij zijn stempel achter met indrukwekkende projecten zoals een 500m² muurschildering in Puurs, beschilderde basketbalvelden in Gent en Antwerpen, en een transformatie van metrostation Rogier in Brussel. Ook internationaal zijn zijn werken te vinden, van Amsterdam tot Nepal.

Patterns of Time x 2.000 stuks 

"Patterns of Time" verwijst naar de evolutie van verandering, zoals de transformatie van de vlinder door verschillende fasen. Het symboliseert ook hoe kunst, technologie en waarde door de tijd heen patronen van groei en innovatie volgen. De unieke NFT toont drie vlinders die samen wellicht ook weer een vlinder vormen, ze bewegen subtiel. Normaal wand vullend, nu op huiskamer formaat, kleurrijk en speels. 

Deze NFT is toegevoegd aan 1.000 NL coincards en 1.000 FR coincards. Ontdek de KMB x Streetart in België collectie. 

LobsterRobin – 

LobsterRobin (Robin Goethals, geboren in 1991) is een Belgische schilder en straatartiest uit Antwerpen en Gent, momenteel woonachtig in Mexico. Met een achtergrond in illustratie en animatie combineert hij verfijnde illustratieve en schildertechnieken met de rauwheid van graffiti en street art. Zijn werk is kleurrijk en psychedelisch, en onderzoekt de reis door het leven vanuit een uniek perspectief.

Monkey See, Monkey Demon x 2.000 stuks

De unieke NFT toont een toch wel aandoenlijk monster dat pareltjes zwetend zijn liefde betuigd, aan rock en roll of aan de beschouwer of toch de duivel? Echte streetart fibes, gewoon op zakformaat!

Deze NFT is toegevoegd aan 1.000 NL coincards en 1.000 FR coincards. Ontdek de KMB x Streetart in België collectie. 

Resto – 

Resto (Olivier Jacobs, 1981), geboren en opgegroeid in België, veroverde de lage landen met zijn gigantische, kleurrijke en mythische muurschilderingen. Zijn werk, dat varieert van reusachtige figuren tot krankzinnige, levendige machines, wordt gekarakteriseerd door humor en een speelse twist. Bekend om zijn enorme omvang en epische stijl, is zijn werk te vinden van Brussel tot Tokyo en Buenos Aires. 

Resto heeft ook samengewerkt met andere bekende straatartiesten en heeft deelgenomen aan verschillende festivals en evenementen, wat bijdraagt aan zijn reputatie binnen de Belgische en internationale streetartscene. Naast zijn artistieke carrière is Resto ook eigenaar van de beroemde cocktailbar 'Jigger's' in Gent. 

Only Grass can save us x 2.000 stuks

De unieke NFT toont een rustende wielrenner (coureur) in het gras. Als je lang genoeg kijkt gaat de natuur rustig zijn/ haar gang. Heerlijke ontspanning nu op thuisformaat. 

Deze NFT is toegevoegd aan 1.000 NL coincards en 1.000 FR coincards. Ontdek de KMB x Streetart in België collectie. 

Toys – 

Toys (Tiennot Callebaut, 1980) is een graffiti-artiest, van Gent, wiens werk draait om speelse en dynamische figuren die jeugdige energie en creativiteit uitstralen. In 1998 begon hij met graffiti, geïnspireerd door de legendarische Gentse DHL-crew. Sindsdien heeft hij een eigen stijl ontwikkeld waarin kleurrijke, cartoonachtige gezichten, illustraties en letters samenkomen in expressieve murals. Speelgoed is een belangrijke inspiratiebron voor hem, wat terug te zien is in zijn levendige en toegankelijke werken die vaak een breed publiek aanspreken.

Hij heeft samengewerkt met evenementen zoals de Teenage Kicks Biënnale in Rennes, het Sorry Not Sorry Festival in Gent, het Street Art Festival in Hasselt en heeft deelgenomen aan talloze graffiti jams door heel Europa, Mexico en Japan. Daarnaast is zijn werk gepubliceerd in verschillende boeken, waaronder Street Sketchbook van Tristan Manco, Concrete Playground uitgegeven bij Lannoo, en Het Arsenaal van Kjell Malfait, gefotografeerd door Ghentizm.

Punk not Dead x 2.000 stuks

De unieke NFT toont een stoere skater die trucs doet op zijn (Jaar van de Slang?) skateboard! De wielen draaien en de moeilijkheid van de oefening spat er vanaf. Een heuse mural voor thuis!

Deze NFT is toegevoegd aan 1.000 NL coincards en 1.000 FR coincards. Ontdek de KMB x Streetart in België collectie. 

 

Wat is een NFT?
NFT staat voor Non-Fungible Token. Een NFT is een digitaal bestand dat gekoppeld is aan een digitaal voorwerp, zoals een afbeelding of video. Dit bestand is het bewijs van authenticiteit van dit digitale voorwerp. Het bewijs van authenticiteit is daarnaast ook gekoppeld aan uw eigen crypto portemonnee. Met de digitale sleutel in uw portemonnee, bewijst u dat een NFT uw eigendom is. Het bewijs van uw eigendom staat ook op de blockchain.
 
De blockchain is een gedistribueerde, veilige, en openbare database waar gegevens in staan opgeslagen. Deze database slaat informatie op in de vorm van "blokken," en elk blok bevat een lijst met gegevens of transacties. Een blockchain wordt beheerd door een netwerk van computers: elke computer in dit netwerk heeft een kopie van deze blockchain. Iedere transactie of wijziging dient eerst goedgekeurd te worden voordat deze wordt toegevoegd. Dit maakt de blockchain zeer goed beschermd tegen fraude.
 
Waarom voor NFT’s kiezen?
Steeds meer mensen kiezen voor NFT’s en dat is niet voor niets. De waarde van een NFT kan flink toenemen. Daarnaast is het mogelijk om een uniek en digitaal verzamelobject in uw bezit te hebben. Met een exclusieve NFT heeft u een zeer waardevol object in handen dat u, naar eigen inzicht, verder kunt verhandelen.
 
NFT’s bij de Koninklijke Munt van België
Bij de Koninklijke Munt van België wordt gecreëerd en geïnnoveerd. Hierom zijn wij een NFT-project gestart dat gekoppeld is aan een speciaal onderwerp. Bij uw aankoop van een coincard, die is verbonden met een NFT-project, krijgt u een QR-code. Deze QR-code is uw ticket naar een NFT. De NFT is in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo bent u in de gelegenheid om een zeer exclusieve NFT te bemachtigen. De metadata van de NFT’s zijn opgeslagen door middel van IPFS. U bekijkt uw NFT’s gemakkelijk en snel via de widget op de webpagina.
 

- Haal de coincard uit de flyer en vind de QR-code op de coincard.

- Open de camera-app op uw toestel en houd deze boven de QR-code om deze te scannen.

- Wanneer u de QR-code scant, wordt u doorgeleid naar onze website, en krijgt u de optie om via verschillende kanalen aan te melden.

- Kies vervolgens een gebruikersnaam en bedenk uw eigen beveiligingsvraag met antwoord. Noteer deze en bewaar dit op een veilige plek

- Zodra u zich heeft aangemeld, kunt u de NFT claimen.

- Een NFT is maar 1 keer te claimen. Hierna is de QR-code niet meer te gebruiken!  

- Door u aan te melden via de widget rechts onderin uw scherm kunt u uw NFT’s altijd terugvinden.

 

 

FAQ's

1. Wat zijn de NFT’s van de KMB?

NFT’s van de Koninklijke Munt van België zijn unieke, digitale afbeeldingen die samenhangen met een specifiek onderwerp. U spaart deze unieke afbeeldingen op de blockchain, een database waarin alles wordt opgeslagen. U kunt de NFT’s van de KMB via uw eigen online portemonnee (wallet) altijd bij u dragen, maar u kunt ook een collectie sparen of uw NFT online verhandelen. De wallet is te vinden via www.herdenkingsmunten.be/nft 

2. Zijn de NFT’s ook los te koop?

De NFT’s van de Koninklijke Munt van België zijn niet los verkrijgbaar, maar worden gelanceerd in samenhang met een fysiek product, zoals een munt in coincard. Wanneer een eigenaar van een NFT van de KMB deze online aanbiedt via digitale marktplaatsen als OpenSea, Nifty Gateway of Rarible, heeft u wel de mogelijkheid om deze los te kopen.

3. Wat is mijn NFT waard?

De waarde van uw NFT hangt af van een aantal aspecten: de totale oplage, het contract ID en de zeldzaamheid. Ook vraag en aanbod bepalen de waarde van een NFT. Het kopen en verkopen van NFT’s is mogelijk via diverse NFT online markplaatsen, zoals OpenSea, Nifty Gateway of Rarible. Deze marktplaatsen zijn de beste platforms voor de verhandeling van NFT’s.

4. Wat als mijn QR-code is beschadigd?

Wanneer uw QR-code is beschadigd en hierdoor niet meer te scannen is, verzoeken wij u contact op te nemen met de klantenservice. Zij sturen een link waarmee u de NFT alsnog kunt claimen.

5. Mijn QR-code is al gescand!

Het is niet mogelijk dat de QR-code al is gescand voordat deze bij u thuis komt. Alle QR-codes worden afgeschermd door de flyer waar de coincard in verpakt is. Ervaart u nog steeds problemen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

6. Kan ik mijn QR-code delen?

De NFT is maar één keer te claimen. Nadat de QR-code is gescand en de NFT is geclaimd kan deze niet meer gebruikt worden.

7. Op welke blockchain staan mijn NFT’s?

De NFT’s van de Koninklijke Munt van België staan op de Polygon blockchain. Een blockchain is een database waar transacties tussen gebruikers worden opgeslagen. Dankzij een blockchain als Polygon is het mogelijk om NFT’s aan elkaar te verkopen, zonder tussenkomst van een derde partij.

8. Wat is IPFS?

IPFS staat voor Inter Planetary File System. Dit is een gedecentraliseerd netwerk waar data op verschillende servers over de hele wereld opgeslagen kunnen worden. Zo blijft de data altijd toegankelijk, ook als een website offline gaat. De NFT’s van de Koninklijke Munt van België zijn ook op deze servers opgeslagen, om altijd de toegankelijkheid en veiligheid te kunnen waarborgen.

9. Wat is Twinstory?

Twinstory is een Nederlandse software oplossing voor digitale tweelingen van fysieke producten. De ontwikkeling van het product werd gefinancierd door de Europese Unie en Techstars.  In 2024 is Twinstory genomineerd voor een Digital Innovatie Award van Computable.  Wij gebruiken deze software voor het genereren van QR-codes en om de NFT’s veilig op te slaan in gebruiksvriendelijke, digitale portemonnees.

10. Hoe verhandel ik mijn NFT?

Een NFT van de Koninklijke Munt van België wordt opgeslagen in uw wallet, welke te vinden is via www.herdenkingsmunten.be/nft. Vanuit deze wallet kunt u de NFT overdragen naar een bestaande of nieuwe crypto-wallet. Heeft u nog geen crypto-wallet? Deze kunt u online gemakkelijk en snel aanmaken. Een van de meest gebruikte crypto-wallets is MetaMask.

Vanuit deze crypto-wallet kan u NFT’s aanbieden via de online marktplaatsen voor NFT, zoals OpenSea of Nifty Gateway. Wel dient u eerst een account aan te maken bij een van deze online marktplaatsen. Op de website van deze online marktplaatsen staan verdere instructies over het verkopen van NF.

11. Ik heb een transfer uitgestuurd maar dit zie ik niet terug in mijn Wallet: hoe kan dit?

Het kan even duren voordat de verandering zichtbaar is in de wallet.  Dit kan meer dan een half uur duren.

12. Het aanmaken van mijn wallet duurt lang: hoe los ik dit op?

Duurt het lang om uw wallet aan te maken? Dan kunt u proberen om de QR-code nogmaals te scannen. In de meeste gevallen zal het aanmaken van de wallet nu wel succesvol zijn.

13. Waar vind ik mijn wallet?

Ga naar www.herdenkingsmunten.be/nft en klik op het icoontje rechts onderin om uw wallet te openen.

14. Wat is een wallet?

Wanneer u een NFT koopt, wilt u deze logischerwijs ergens opslaan. Dit gebeurt in een wallet, een online portemonnee.  Een wallet zorgt ervoor dat uw NFT goed is beveiligd. Zodra u de NFT scant zal u worden doorgeleid naar onze widget. Hier zal automatisch een wallet voor u worden aangemaakt. U hoeft zich alleen aan te melden en een beveiligingsvraag met antwoord in te voeren. Vergeet dit antwoord niet! U kunt op deze manier alleen zelf in de wallet komen.

15. Waar vind ik het contract ID van de NFT?

Wanneer u via de widget uw wallet opent, selecteert u uw NFT. Onder uw NFT en de beschrijving vindt u het kopje: contract. Wanneer u op de groene tekst: “The official Royal Mint of Belgium  x James Ensor Jaar NFT Collection” klikt, vindt u alle metadata van de NFT, waaronder links bovenaan, het contract ID.

16. Wat is een widget?

Een widget is een klein stukje software dat je kunt toevoegen aan je computer, smartphone of website. Het doel van een widget is om je snel en gemakkelijk specifieke informatie te tonen of een bepaalde taak uit te voeren, zonder dat je een volledige app of programma hoeft te openen.