België 12,5 euromunt 2023 ‘50ste verjaardag Koningin Mathilde’ Goud Proof in etui

€ 159,00
België 12,5 euromunt 2023 ‘50ste verjaardag Koningin Mathilde’ Goud Proof in etui

België 12,5 euromunt 2023 ‘50ste verjaardag Koningin Mathilde’ Goud Proof in etui

€ 159,00
  • Officiële uitgifte ter ere van de 50ste verjaardag Koningin Mathilde
  • Eerste gouden herdenkingsmunt met beide portretten van het koningspaar!
  • Eerste munt met het nieuwe Muntmeesterteken
  • Puur gouden 12,5 euromunt in de allerhoogste kwaliteit Proof
  • Gelimiteerde oplage van max. 2.500 exemplaren
  • Verpakt in een luxe etui met genummerd Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Koninklijke Munt van België geeft jaarlijks een puur gouden 12 ½ euromunt uit. De komende vier jaar zal deze steeds een koninklijk tintje hebben. De tweede uitgifte in deze miniserie zet Koningin Mathilde in het zonnetje.
 
Gouden jubileum
Het is niet aan haar te zien, maar Koningin Mathilde blaast 50 kaarsjes uit! Hoe zij haar verjaardag op 20 januari zal vieren is niet bekend, maar bij dit jubileum zal zeker goed worden stilgestaan.
 
In de aanloop naar haar vijftigste verjaardag, stond Hare Majesteit de Koningin allerminst stil! Zij nam de gelegenheid om een positieve boodschap rond mentaal welzijn in België uit te dragen. Onder het motto “Samen in beweging voor het mentale welzijn” heeft Koningin Mathilde tussen juli en december 2022 in alle tien provincies van het land (plus het Brussels Gewest) een wandel- of fietstocht afgelegd samen met mensen en organisaties die begaan zijn met projecten rond mentaal welzijn. Halverwege iedere tour sloot Zijne Majesteit de Koning aan om te laten zien dat ook hij het initiatief van zijn vrouw een warm hart toedraagt. 
 
Dat het een sportief koningskoppel is, mag wel duidelijk zijn. Mathilde en Filip ontmoetten elkaar in 1996 voor het eerst op een tennisveld. Volgens Koning Filip was het liefde op het eerste gezicht. In 1999 trouwde het paar. Nu staan ook hun beider muntportretten voor het eerst samen op een gouden euroherdenkingsmunt.
 
Koninklijke munt
Om de vijftigste verjaardag van H.M. de Koningin extra luister bij te zetten, geeft de Koninklijke Munt van België nu een prachtig muntstukje van 12½ euro uit, dat geslagen is in het zuiverste goud en in de allerhoogste Proof-kwaliteit. De voorzijde toont het portret van de jubilerende Koningin Mathilde in profiel naar links, rechts haar monogram met daaronder het cijfer ‘50’ en de initialen IB van ontwerper Iris Bruijns. Op de keerzijde prijkt het portret van Koning Filip, de nominale waarde en de drietalige landsaanduiding. Een luxueus etui en een genummerd Echtheidscertificaat maken dit subtiele numismatische juweeltje compleet.
 
Meer informatie
Artikelnummer 0115390
Metaal Goud
Gehalte 999/1000
Gewicht 1,25 g
Diameter 14 mm
Kwaliteit Proof
Oplage max. 2.500
Ontwerper Iris Bruijns