België 12,5 euromunt 2022 ‘Koninklijke Serres van Laken’ Goud Proof in etui

€ 139,95
België 12,5 euromunt 2022 ‘Koninklijke Serres van Laken’ Goud Proof in etui

België 12,5 euromunt 2022 ‘Koninklijke Serres van Laken’ Goud Proof in etui

€ 139,95
  • Officiële uitgifte ter ere van de Koninklijke Serres van Laken
  • Eerste gouden herdenkingsmunt met portret van Koning Filip!
  • Puur gouden 12,5 euromunt in de allerhoogste kwaliteit Proof
  • Gelimiteerde oplage van max. 2.500 exemplaren
  • Verpakt in een luxe etui met genummerd Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Koninklijke Munt van België geeft jaarlijks een puur gouden 12 ½ euromunt uit. De komende vier jaar zal deze steeds een koninklijk tintje hebben. De miniserie wordt gestart door de uitgifte ter ere van de Koninklijke Serres van Laken.
 
Koninklijke Serres van Laken
De negentiende eeuw kenmerkte zich door industriële revolutie, uitvindingen van nieuwe bouwtechnieken met nieuwe materialen zoals staal en glas. Deze ontwikkeling resulteerde in een nieuw type gebouw: de serre.
 
Nadat Koning Leopold II in 1851 de wereldtentoonstelling in Londen bezocht en daar het Crystal Palace zag, wilde hij in zijn kasteeltuin ook een dergelijk modern bouwwerk. Het moest, naast een tropische plantenkas, ook een multifunctionele ruimte zijn dat als ontvangst-, feest-, eet- en theaterzaal gebruik kon worden. In nauwe samenwerking met de koning realiseerde (hof-)architect Alphonse Balat het serrecomplex.
 
In totaal bestaan de Koninklijke Serres uit 36 paviljoens van glas en groen geverfd ijzer, met een totale oppervlakte van 2,5 hectare. Allen in harmonie met de oude orangerie en de klassieke stijl van de kasteelgebouwen. De eerst gerealiseerde serre is de Wintertuin, gereed gekomen in 1874. Dit is de grootste serre; deze is koepelvormig met een diameter van 57 meter en is 25 meter hoog. Op deze manier kan het de Congolese palmbomen huisvesten. Het werd een exemplarisch bouwwerk voor de ontwikkeling van de ijzerarchitectuur.
 
Nog steeds worden belangrijke ontvangsten van het koningshuis in de Wintertuin georganiseerd. Tevens zijn de Koninklijke serres elk jaar in de lente 20 dagen open voor het publiek.  
Meer informatie
Artikelnummer 0115216
Metaal Goud
Gehalte 999/1000
Gewicht 1,25 g
Diameter 14 mm
Kwaliteit Proof
Oplage max 2.500
Ontwerper Luc Luycx