België 20 euromunt 2022 ‘150 jaar Red Star Line’ Zilver Proof

€ 59,95
België 20 euromunt 2022 ‘150 jaar Red Star Line’ Zilver Proof

België 20 euromunt 2022 ‘150 jaar Red Star Line’ Zilver Proof

€ 59,95
  • Prachtig eerbetoon aan de Belgische Rederij Red Star Line
  • Mét portret van Koning Filip!
  • Geslagen in de allerhoogste kwaliteit Proof
  • Oplage strikt gelimiteerd tot 2.500 stuks
  • In luxe cassette met genummerd Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Red Star Line (RSL) is een Belgische rederij die in 1872 werd opgericht door de samensmelting van de Société Anonyme de Navigation Belge-Américaine (SANBA of Naamloze Vennootschap voor de Belgische-Amerikaanse Scheepvaart) aan de Antwerpse zijde en de International Navigation Company aan de Amerikaanse zijde.
 
Oorspronkelijk brachten de schepen uit Amerika olie mee en namen ze passagiers uit Antwerpen weer mee terug. Vanaf 1873 werden er enkel en alleen passagiers vervoerd in eerste, tweede en derde -klasse. RSL voer in het begin nog wel met zeiltankers zoals de Vaderland. Dit stoomschip had drie masten een lage opbouw en een schoorsteen. Het was niet comfortabel om hiermee de oversteek te maken. Het schip vertrok wekelijks (op zaterdag) van Antwerpen naar New York en later ook van Antwerpen naar Philadelphia en omgekeerd. (Tussen)-stops in Liverpool en Southampton in het Verenigd Koninkrijk werden ook aangeboden.
 
De gloriedagen lagen in 1913; toen vervoerden Red Star Line alleen al in de derde klasse ruim 70.000 reizigers. In totaal maakten tussen 1873 en 1934 zo’n twee miljoen landverhuizers de overtocht met Red Star Line. Ruim een kwart van hen had een Joodse achtergrond.
 
Tussen 1872 en 1934 had RSL een circa 55 schepen tellende vloot. Gemiddeld ging een schip 19 jaar mee. RSL gaf haar schepen over het algemeen namen eindigend op ‘–land’. Vanaf 1879 werden er meer passagiersschepen ingezet en ging het reiscomfort omhoog. Beroemde passagiers die een enkele reis of retourtjes namen waren onder anderen: Irving Berlin (1893), Eleanor Roosevelt (1929), Douglas Fairbanks (1931) en Albert Einstein (1930 en 1933).
 
De rederij overleefde de effecten van de Beurscrash van 1929 niet en werd in 1935 failliet verklaard. De laatste twee overgebleven schepen verhuisden naar Rotterdam en werden ingezet voor de Holland-Amerika Lijn
 
Tegenwoordig wordt de geschiedenis van de Red Star Line levendig gehouden door het gelijknamige museum in Antwerpen. Het museum is gevestigd in de oude paviljoens van de Red Star Line nabij de Antwerpse haven. Het werd geopend op 28 september 2013. Hoofdontwerp binnen het museum zijn de verhalen van de passagiers van RSL die richting Amerika of Canada zijn gereisd. Via zes getuigenverslagen wordt de bezoeker vanaf het reisbureau in Warschau tot het nieuwe leven in Amerika geleidt. Op die manier kan men een indruk krijgen van de zware reis die een landverhuizer van destijds moest afleggen om hopelijk een betere toekomst te vinden. Ook geeft de expositie de link tussen het verleden en het heden aan, om aan te geven dat migratie universeel en tijdloos is.
 
Deze zilver Proof 20 euromunt heeft niet alleen een prachtig voorzijde ontwerp, maar toont ook het portret van Koning Filip! Nog niet eerder sierde de koning een verzamelaarsmunt aan de nominale waarde zijde! In het ontwerp van Luc Luycx kijkt Koning Filip naar rechts waar ook zijn monogram is afgebeeld. De voorzijde van de munt werd ontworpen door Iris Bruijns en toont een weergave van de SS Belgenland, dit luxe cruiseschip voer van 1923 tot en met 1934 voor Red Star Line. Op de munt vaart het schip uit het logo van de Belgische rederij. De ster wordt links geflankeerd door de Antwerpse skyline en rechts door die van New York.
Meer informatie
Artikelnummer 0115040
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 22,85 g
Diameter 37 mm
Kwaliteit Proof
Oplage 2.500
Ontwerper Iris Bruijns (voorzijde) Luc Luycx (keerzijde)