België 10 euromunt ’100 jaar Graf van de Onbekende Soldaat’ Zilver Proof in étui

€ 54,95
België 10 euromunt ’100 jaar Graf van de Onbekende Soldaat’ Zilver Proof in étui

België 10 euromunt ’100 jaar Graf van de Onbekende Soldaat’ Zilver Proof in étui

€ 54,95
  • Ter ere van de 100ste verjaardag van het Graf van de Onbekende Soldaat
  • Eerbetoon aan hen die het leven gaven voor onze vrijheid
  • Slechts 5.000 exemplaren wereldwijd
  • Voorzien van een genummerd Certificaat van Echtheid in een luxe etui
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Vier jaar na de Wapenstilstand, op 11 november 1922, wordt het graf van de onbekende soldaat ingehuldigd door koning Albert. Het stoffelijk overschot dat voor deze ceremonie herbegraven wordt, is door een blinde oorlogsveteraan uit Brugge willekeurig gekozen uit vijf niet meer te identificeren lichamen van gesneuvelde Belgische soldaten. De onbekende soldaat wordt begraven aan de voet van de Congreskolom, een symbool van het onafhankelijke en monarchistische België. Het monument wordt een gedenkplaats voor allen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Jaarlijks op 11 november is er een officiële herdenking. Ook bij belangrijke staatsbezoeken leggen de Koning of afgevaardigden gezamenlijk een krans.

Dit jaar viert het monument zijn 100ste verjaardag.

De munt geeft een weergave van het Graf van de Onbekende Soldaat met eeuwige vlam aan de voet van de Congreskolom te Brussel. Het monument wordt geflankeerd door lauwertakken, symbool voor vrede, overwinning, roem en moedig gedrag, en de data ‘1922 2022’. Rondtekst: ‘GRAF van de ONBEKENDE SOLDAAT’ en ‘TOMBE du SOLDAT INCONNU’, links onderaan de initialen IB van ontwerper Iris Bruijns.

De keerzijde toont Koning Filip en profile naar rechts, zijn monogram en ‘2022’ in een elf-hoekige vorm. In de buitenrand: de landsnaam in de drie officiële talen, het munthuisteken, het inschrift ‘10 EURO’, het muntmeesterteken en de initialen LL van ontwerper Luc Luycx.

Meer informatie
Artikelnummer 0115080
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Diameter 33 mm
Kwaliteit Proof
Oplage 5.000
Ontwerper Iris Bruijns (voorzijde) Luc Luycx (keerzijde)