België 10 euromunt ’Hanzesteden in België’ Zilver Proof in étui

€ 54,95
België 10 euromunt ’Hanzesteden in België’ Zilver Proof in étui

België 10 euromunt ’Hanzesteden in België’ Zilver Proof in étui

€ 54,95
  • Ter ere van de Hanzesteden in België
  • Erkenning voor de Belgische rol in het legendarische Hanzenetwerk  
  • Slechts 5.000 exemplaren wereldwijd
  • Voorzien van een genummerd Certificaat van Echtheid in een luxe etui
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Hanzesteden in België
Wist u dat het handelsnetwerk van het Hanzeverbond zich in Europa over meer dan 200 steden uitstrekte: van kleine, bekoorlijke provinciestadjes tot fiere grootsteden die nog altijd meetellen in het internationale handelsverkeer van vandaag? Denk maar aan Hamburg, Keulen en Frankfurt... aan het Zweedse Stockholm of het Poolse Krakau... of – dichter bij ons – aan het Nederlandse Kampen en aan ons bloedeigen Venetië van het Noorden: het romantische Brugge!
 
Net als onze Gilden destijds, hadden de Hanzen tot doel een samenwerkingsverbond te sluiten tussen beoefenaars van eenzelfde economische activiteit: in dit geval de Duitse kooplieden die handel dreven rond de Oostzee en de aangrenzende gebieden in Noord-Europa. Zo konden ze beter opkomen voor hun commerciële belangen, meer weerwerk bieden tegen inhalige vorsten en zich ook op afdoende wijze beschermen tegen piraterij en andere tegenslagen. Eendracht maakt macht, en dat had men – ook in de Middeleeuwen – al lang begrepen.
 
De Belgische Hanze van Vier...
Als bloeiende handelsstad genoot Brugge de zeldzame eer om één van de vier kontors van de Hanze te runnen. Dit handelskantoor fungeerde tevens als een soort buitenlandse kamer van koophandel en had zelfs consulaire bevoegdheden. Met de verzanding van het Zwin verminderde echter de betekenis van Brugge als prioritaire locatie en in 1520 werd het kantoor naar Antwerpen verplaatst. In 1564 verrees er het statige Hansahuis, dat echter snel zijn functie als handelscentrum verloor toen onze Scheldestad ten prooi viel aan de Spaanse Furie.
 
Wat onze Arteveldestad betreft, dankzij haar bijzonder bloeiende lakennijverheid zou Gent in de Middeleeuwen uitgroeien tot één van de rijkste steden van Europa en daarbij ook... tot een gewaardeerd lid van de Duitse Hanze-club! Het Waalse Dinant viel dezelfde eer te beurt dankzij haar strategische ligging aan de Maas en de bloeiende handelsroute die Keulen met Parijs verbond.
 
Een zilvermunt die ons prestigieuze verleden volop weerspiegelt...
Op de beeldzijde treft u een creatieve compositie van visuele elementen aan die een indruk geven van wat er zoal via de Hanze-routes werd verscheept en verhandeld: leder en dierenhuiden, hop, bier en wijn, zout en specerijen, vis, granen en bijenwas, hout en laken... Vanuit de landkaart die het Hanze-gebied weergeeft, vaart een koggeschip over de woelige baren. Een 13de-eeuwse munt uit Brugge staat symbool voor de handel en verdiensten. Een pictogram van het Brugse Belfort benadrukt hierbij het belang van de Belgische Hanzesteden en de welvaart die ze brachten.
 
De muntzijde toont Koning Filip die naar rechts kijkt, zijn monogram en het jaartal 2023 in een elfhoekig sjabloon. In de buitenrand prijken de drietalige landsnaam, het munthuis- en muntmeesterteken en de muntwaarde. Voeg daarbij nog het stijlvolle muntetui en u heeft een kostbare numismatische parel in handen, die u graag zult willen toevoegen aan uw persoonlijke collectie... of deze van iemand die u dierbaar is!
Meer informatie
Artikelnummer 0116526
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 18,75 g
Diameter 33 mm
Kwaliteit Proof
Oplage max. 5.000
Ontwerper Iris Bruijns (voorzijde) Luc Luycx (keerzijde)