België 20 euromunt 2023 ‘100 jaar Sabena’ Zilver Proof

€ 59,95
België 20 euromunt 2023 ‘100 jaar Sabena’ Zilver Proof

Belgie 20 euromunt 2023 100 jaar Sabena Zilver Proof

€ 59,95
  • Prachtig eerbetoon aan voormalige Belgische luchtvaartmaatschappij
  • Mét portret van Koning Filip!
  • Geslagen in de allerhoogste kwaliteit Proof
  • Oplage strikt gelimiteerd tot 2.500 stuks
  • In luxe cassette met genummerd Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Volwaardig lid van Becom

Dé officiële producent van het Belgische muntgeld

Echtheid gegarandeerd door onze experts

Deel dit product

Sabena NV (Frans: Société Anonyme Belge d'Exploitation de la Navigation Aérienne; Nederlands: Belgische Naamloze Vennootschap tot Exploitatie van het Luchtverkeer) was van 1923 tot november 2001 de nationale luchtvaartmaatschappij van België.
 
23 mei 1923, op de dag van de oprichting van Sabena, vertrok ook direct de eerste vlucht! Daarmee was zij, na de KLM, de oudste luchtvaartmaatschappij van Europa. Bij de oprichting waren ‘Vader van de Belgische Luchtvaart’ Georges Nélis (de eerste Belgische militair met een militair vliegbrevet) en Koning Albert I nauw betrokken.
 
Sabena: een vluchtige geschiedenis
Dat er voor WOII echt sprake was van luchtvaart pionieren bewijst de eerste geslaagde lijnvlucht tussen België en Belgisch-Congo. Piloot Edmond Thieffry had er in zijn propeller vliegtuig met open cockpit maar liefst 51 dagen voor nodig!
 
Na WOII worden er moderne vliegtuigen aangeschaft, start Sabena de pilotenopleiding Sabena Flight Academy (die heden ten dage, onder de naam CAE Oxford Aviation Academy Brussels, nog steeds bestaat) en introduceert men de stewardess aan boord. Ook wordt de nationale concurrent Sobelair overgenomen. Sabena ontwikkelt deze als chartermaatschappij en zet tevens een helikopter-netwerk op.
 
Na de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel stond Sabena, net als België, definitief op de wereldkaart. De thuishaven werd Zaventem Airport, er werd een speciale spoorlijn vanaf Brussel-Centraal naar Zaventem aangelegd, en men schafte als eerste Europese luchtvaartmaatschappij vliegtuigen met straalmotoren aan. Tijdens de rellen en opstanden, die leidden tot de onafhankelijkheid van het vroegere Belgisch-Congo, evacueerde Sabena alle Belgische vluchtelingen. Zeker 35.000 landgenoten in slechts 18 dagen tijd. Daarna vervielen de vluchten op dit deel van Afrika en verschoof de focus naar cargo vluchten.
 
De roerige jaren 70 en 80: van klasse en luxe tot faillissement
In de jaren zeventig is vliegen nog exclusief en staat Sabena garant voor klasse en luxe aan boord.
De voorzitter van de raad van bestuur van Sabena, Gilbert Périer, kocht het schilderij Hemelvogel (L’oiseau de Ciel) van René Margritte dat begin 1966 werd afgeleverd. Daarna werd het gebruikt om Sabena overal te promoten. Vanaf het vijftigjarig bestaan van Sabena in 1973 werd de Hemelvogel nog frequenter als logo gebruikt, het sierde de vliegtuigen, het porseleinen servies aan boord, reclame, vliegtuigtickets, enz. De directie van Sabena wilde die manier het prestige van de internationale persoonlijkheid van de surrealistische schilder René Magritte, overdragen op Sabena.
 
Doordat de Belgische Staat steeds bijsprong wanneer het slechter ging met Sabena, was men in de jaren tachtig niet voorbereid op de heftige luchtvaart concurrentiestrijd. Als aandeelhouder drong de Belgische Staat aan op fusering. Vele pogingen mochten niet baten en na de aanslagen van 9/11 volgde het definitieve faillissement van Sabena op 7 november 2001. Dit is nog altijd het grootste faillissement dat de Belgische geschiedenis ooit gekend heeft.
 
Sabena Aerospace
Op het einde was de vloot maar liefst 52 vliegtoestellen groot en vloog men op bijna 150 bestemmingen op vijf continenten. De technische kennis van met name Boeings was groot, de technische en onderhoudsafdeling werd zodoende overgenomen, bestaat nog steeds en heet inmiddels Sabena Aerospace. Dochterondernemingen van Sabena zijn uiteindelijk opgegaan in het huidige Brussels Airlines dat ook huist op Zaventem.  Op 21 maart 2016 onthulde Brussels Airlines de A320 OO-SNC Magritte, van binnen en buiten aangekleed met diverse werken van Magritte. Waar Sabena Magritte vereenzelvigde met prestige, legt Brussels Airlines het accent op Belgitude.
 
Muntontwerp
De voorzijde van de munt werd ontworpen door Iris Bruijns en toont een weergave van een Sabena Airbus A340-211 met de voor hen ontworpen Hemelvogel van René Magritte op de winglets. Het vliegtuig vliegt rond de wereldbol. Links zien we SABENA in het lettertype van de maatschappij met de hemelvogel, daaronder: ANS 100 JAAR.  
Deze zilver Proof 20 euromunt heeft niet alleen een prachtig voorzijde ontwerp, maar toont ook het portret van Koning Filip! In het ontwerp van Luc Luycx kijkt Koning Filip naar rechts waar ook zijn monogram is afgebeeld.
Meer informatie
Artikelnummer 0116020
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 22,85 g
Diameter 37 mm
Kwaliteit Proof
Oplage 2.500
Ontwerper Iris Bruijns (voorzijde) Luc Luycx (keerzijde)