Speciale set ‘350 Jaar Groningens en Coevordens ontzet’

€ 299,00
Speciale set ‘350 Jaar Groningens en Coevordens ontzet’

Speciale set ‘350 Jaar Groningens en Coevordens ontzet’

€ 299,00
  • Speciale uitgifte voor 350 jaar Ontzet in Groningen en Coevorden
  • Met Zilveren Dukaat van ‘Kasteel Fraeylemaborg’ én nieuwe ‘Zilveren Dukaat Kasteel Coevorden’ in de serie ‘Nederlandse Kastelen’
  • Mét unieke toevoeging: speciale herslag van een bijzondere penning uit 1672
  • Geleverd in luxe cassette
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Gouden Eeuw wordt gezien als een belangrijke bloeiperiode waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden op zowel economisch als cultureel vlak een grote voorspoed kent. Maar aan alle goede jaren komt echter ook een einde: het Rampjaar 1672 is dan ook een belangrijk keerpunt. In dit jaar wordt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan gevallen door Engeland en Frankrijk, maar ook door de bisdommen van Keulen en Münster. Verschillende Nederlandse steden kennen een roerige tijd en ontkomen niet aan de grillen van de oorlog. Ook Groningen en Coevorden hebben te lijden onder het Rampjaar. De Bisschop van Münster voert oorlog in deze steden, maar door het ontzet onder leiding van Generaal Carl von Rabenhaupt krijgen de inwoners hun vrijheid terug.

Deze bevrijding is al 350 jaar geleden en moet daarom gevierd worden. Elke 50 jaar wordt er een speciale munt geslagen om deze speciale gebeurtenis te vieren. Dit jaar presenteert de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale set ter ere van 350 Jaar Groningen en Coevorden - einde van het beleg. Naast de Zilveren Dukaat 'Kasteel Fraeylemaborg' 2022 bevat deze set ook twee nieuwe uitgiften: de Zilveren Dukaat 'Kasteel Coevorden' en een zeer unieke herslag van een bijzondere penning uit 1672, die het verleden van deze twee steden met elkaar verbindt.

Kasteel Fraeylemaborg
De speciale set bevat in de eerste plaats de welbekende Zilveren Dukaat ‘Kasteel Fraeylemaborg’ 2022. Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Fraeylemaborg’ staat ridder Godard van Reede voor de historische Groningense borg. Op het schild voor zijn linkerbeen is het wapen van de provincie afgebeeld. De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken.

Kasteel Coevorden
De Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’ is de nieuwste toevoeging aan de serie ‘Nederlandse kastelen’. Deze dukaat is aan de voorzijde voorzien van het kasteel van Coevorden. Op de voorgrond staat, zoals bij alle dukaten in deze serie, ridder Godard van Reede. Op het schild voor zijn linkerbeen is het wapen van de provincie afgebeeld.  Meer weten over de geschiedenis van de Zilveren Dukaten? Dat kan hier!

Officiële herslag penning uit 1672
Om de set nog exclusiever te maken zit er ook een officiële herslag bij. Het gaat om een penning uit 1672, het Rampjaar. Deze penning is in 1672 geslagen als gedenkpenning voor de overwinning op een gedeelde vijand (bisschop van Münster) en de bevrijding door een gedeelde held (Rabenhaupt). De penning vormt een unieke herinnering aan het Groningens en het Coevordens Ontzet. De voorzijde van de penning bevat een beeltenis van de belegering van de stad Groningen door de bisschop van Münster. De keerzijde bevat een beeltenis van de vogelvlucht van vestingstad Coevorden, omringd door soldaten. Het omschrift ‘COEVORDEN.MET.STORMER:HANDT.INGENO.DEN.20.DEC.1.6.7.2’ is ook op de keerzijde te ontdekken. 350 jaar lang hebben Groningen en Coevorden op deze manier een gedeelde identiteit.


Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’ en Zilveren Dukaat ‘Kasteel Fraeylemaborg’

Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Kwaliteit Proof
Gewicht 28,25 g
Diameter 40 mm
Rand Kabel
Oplage 2.000*

*waarvan 350 in de speciale set

Officiële herslag penning 1672

Metaal Zilver
Gehalte 999/1000
Kwaliteit Proof
Gewicht 31,1 g
Diameter 38,7 mm
Rand Glad
Oplage 350 stuks
Meer informatie
Artikelnummer 0114972
Metaal Zilver
Gehalte Divers
Gewicht Divers
Diameter Divers
Rand Divers
Kwaliteit Proof
Oplage 350