Zilveren Dukaat ‘Kasteel Westhove’ 2021

€ 49,95
Zilveren Dukaat ‘Kasteel Westhove’ 2021

Zilveren Dukaat ‘Kasteel Westhove’ 2021

€ 49,95
  • Duik in de geschiedenis van Kasteel Westhove!
  • Geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën
  • Met ridder Godard van Reede (1644 –1703)
  • In behuizing geïnspireerd door het ridderharnas
  • Inclusief Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met Kasteel Westhove is onderdeel van de lopende serie ‘Nederlandse kastelen’. Verzamelt u mee?
 
Deel 6: Ontdek het statige Kasteel Westhove
Kasteel Westhove, gelegen in Oostkapelle, kent een roerige geschiedenis van vele eigenaren en verbouwingen. Het is niet bekend wanneer het kasteel precies is gebouwd, maar dit moet ergens voor 1300 zijn geweest. Rond die tijd was het kasteel onderdeel van de abdij in Middelburg. De abdij was in die tijd enorm machtig en het kasteel was een handig instrument om die macht in stand te houden. Middeleeuwse kastelen waren immers bedoeld als verdedigbare woningen. In de vijftiende eeuw hoefden kastelen niet meer zo nodig militair ingezet te worden en gebruikten de abten van de abdij het kasteel meer als een zomerverblijf.
 
In 1559 werd Middelburg een bisschopsstad en beschikte de bisschop over Westhove. Tijdens het Beleg van Middelburg in 1572 werd het kasteel bezet door watergeuzen, onder leiding van Groningse edelman Bartholt Entens van Mentheda. Hij stak het kasteel in brand, waardoor veel van de originele structuur verloren ging. Hierna is het kasteel in handen geweest van vele particulieren die ieder hun stempel op het kasteel drukten. Tuinen werden aangelegd en het kasteel werd uitgebreid met vele bijgebouwen, waaronder een oranjerie. Vanaf 1899 kreeg het pand een bestemming als herstellingsoord voor kinderen. Vandaag de dag fungeren het kasteel en de bijbehorende koetshuizen als een hostel. In de oranjerie zit sinds 2004 museum Terra Maris gevestigd.
 
Ridder Godard van Reede
De Muntwet schrijft voor dat op elke Zilveren Dukaat een ridder in harnas staat afgebeeld, met voor het linkerbeen een schild met het provinciewapen. Veldmaarschalk Godard van Reede (1644 –1703) kruipt in het harnas van de ridder in de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’. De historische ridder heeft niet alleen in Nederland deelgenomen aan veldslagen, maar is ook bekend van zijn militaire verdiensten in het Verenigd Koninkrijk. Hier kennen ze hem als Godard de Ginkell. Ontdek Godard van Reede en andere historische ridders op onze website.
 
Ontwerp
Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Westhove’ staat ridder Godard van Reede voor het statige Zeeuwse kasteel. Op het schild voor zijn linkerbeen is het wapen van de provincie afgebeeld. Het opschrift van de uitgifte luidt: ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.ZEL.’. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘ZEL.’ staat voor de provincie Zeeland.
 
De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en het waarnemend muntmeesterteken met *.
 
Bent u benieuwd naar de geschiedenis van de Zilveren Dukaten?
Meer informatie
Artikelnummer 0111741
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40,0 mm
Rand Kabel
Kwaliteit Proof
Oplage 2.000