Zilveren Dukaat ‘Kasteel Heeswijk’ 2020

€ 49,95
Zilveren Dukaat ‘Kasteel Heeswijk’ 2020

Zilveren Dukaat ‘Kasteel Heeswijk’ 2020

€ 49,95
De tweede uitgifte van de nieuwe serie ‘Nederlandse kastelen’! 
  • Ontdek het tweede deel van de nieuwe serie Zilveren Dukaten met het grootse Kasteel Heeswijk uit Noord-Brabant
  • In het Rampjaar 1672 heeft Lodewijk XIV, de Zonnekoning van Frankrijk, Kasteel Heeswijk bezocht!
  • Duik in het leven van veldmaarschalk Godard van Reede (1644 – 1703) die ten tonele treedt in de gehele serie 'Nederlandse kastelen’
  • NIEUW! Het harnas van de ridder heeft als inspiratie gediend voor de elegante behuizing van de Zilveren Dukaat
  • Deze handelsmunt is al ruim 350 jaar opgenomen in de Nederlandse Muntwet: een wereldwijd unicum!
  • Inclusief Certificaat van Echtheid met achtergrondinformatie over het kasteel
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt in opdracht van het ministerie van Financiën geslagen en verschijnt als verzamelaarsmunt. De Zilveren Dukaat 'Kasteel Heeswijk' 2020 is onderdeel van de nieuwe serie Zilveren Dukaten.

Deel 2: Ontdek Kasteel Heeswijk
Prominent in het bosrijke land nabij Den Bosch schittert het monumentale Kasteel Heeswijk: ‘het Kasteel van Brabant’. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. Kasteel Heeswijk kent een bewogen geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1080. Aanvankelijk een houten burcht, groeit het uit tot een indrukwekkend fort en uiteindelijk een deftige buitenplaats. Het kasteel wordt geregeld belegerd, beschadigd, hersteld en verbouwd. De zeventiende eeuw, de eeuw waarin onder andere de Tachtigjarige Oorlog plaatsvond, is misschien wel de meest roemruchte in de geschiedenis van Kasteel Heeswijk. De Franse Koning Lodewijk XIV en de Engelse gezanten tekenen namelijk in het Rampjaar 1672 in Kasteel Heeswijk een plan om het veroverde Nederland te verdelen. In de negentiende eeuw koopt baron Van den Bogaerde van Terbrugge het landgoed en kasteel. Hij en zijn zonen maken er een luxe romantisch paleis van, gevuld met een rijke verzameling kunst en antiek. Na het overlijden van de laatste baron wordt het kasteel een museum. Tegenwoordig kan iedereen op ontdekkingsreis gaan door de zalen, gangen, kamertjes, kelders en torens. Kasteel Heeswijk behoort tot één van de best bezochte kasteelmusea van Nederland en Vlaanderen. Meer over Nederlandse kastelen leest u op onze website.

Duik in het leven van Godard van Reede
Godard van Reede (1644 –1703) is een terugkerend figuur in ‘Nederlandse kastelen’. In 1688 volgde hij Willem III van Oranje bij het opeisen van de troon van Engeland, Schotland en Ierland. In het jaar 1691 begon Van Reede een veldtocht tegen de overgebleven medestanders van de verstoten Koning Jacobus II. De overwinning werd behaald op 3 oktober van datzelfde jaar. Als dank werd Van Reede genaturaliseerd tot Engels onderdaan; in het Verenigd Koninkrijk staat hij daarom bekend onder zijn ‘Engelse naam’: Godard de Ginkell. Hij keerde terug naar Nederland en in 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk. Lees hier meer over Godard van Reede en andere historische ridders.
 
Ontwerp
De voorzijde van de Zilveren Dukaat toont, direct in lijn met de Nederlandse Muntwet, een geharnaste ridder met het provinciewapen voor het linkerbeen. In de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’ treedt de historische ridder Godard van Reede ten tonele op de Zilveren Dukaten. Ridder Godard van Reede staat voor het beroemde Kasteel Heeswijk, te vinden in de provincie Noord-Brabant. Op zijn schild is het wapen van de provincie Noord-Brabant afgebeeld. Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Heeswijk’ leest u het opschrift ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.BRAB.SEP.’. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘BRAB.SEP.’ staat voor de provincie Noord-Brabant.
 
De keerzijde van de Zilveren Dukaat toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal met het opschrift ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht, met daarbij het munthuis- en muntmeesterteken.
 
Bent u benieuwd naar de bijzondere geschiedenis van de Zilveren Dukaten?
Meer informatie
Artikelnummer 0108784
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40,0 mm
Kwaliteit Proof
Oplage 2.000
Rand Kabel