België 5 euromunt ’185 jaar eerste trein op het Europese vasteland’ Zilver Proof multiview

€ 49,95
België 5 euromunt ’185 jaar eerste trein op het Europese vasteland’ Zilver Proof multiview

België 5 euromunt ’185 jaar eerste trein op het Europese vasteland’ Zilver Proof multiview

€ 49,95
  • Speciaal ter ere van de 185e verjaardag van de eerste trein op het Europees vasteland
  • De eerste Belgische munt met multiview techniek!
  • Door de multiview techniek zijn meerdere beelden zichtbaar als de munt wordt gekanteld.
  • Voorzien van een genummerd Certificaat van Echtheid in een luxe raamcassete
  • Een prachtig aandenken aan een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

5 mei 1835: België laat de allereerste trein rijden op het Europese vasteland!
Na de onafhankelijkheid in 1830 werd België snel één van de meest geïndustrialiseerde landen van het Europese continent. Om deze snelgroeiende industriële revolutie op te vangen en te ondersteunen, werd onder leiding van Koning Leopold I besloten om een Belgisch spoorwegnet te bouwen. En zo ontstond de eerste spoorlijn op het Europese vasteland die op vijf mei 1835 plechtig werd ingehuldigd en Brussel en Mechelen verbond over een afstand van zo'n 20 km.
De lijn werd ingereden door drie treinstellen die elk door een stoomlocomotief van Britse makelij werden getrokken: de Arrow, de Elephant en de Stephenson (genoemd naar hun geniale uitvinder). Tijdens de jaren daarop zou het Belgische spoorwegnet uitgroeien tot veruit het dichtste ter wereld: een netwerk dat niet alleen elk industriegebied, maar ook elk dorpje of gehucht via de trein zou verbinden.
 
Eerste Belgische munt geslagen met de spectaculaire multiview techniek!
Deze historische première vormde een prima reden voor de uitgifte van een prachtige herdenkingsmunt: een zilveren 5 euromunt in Proofkwaliteit, dat op zijn beurt een numismatische première inluidt voor België. Voor het eerst presenteren wij u namelijk de eerste Belgische munt geslagen met multiview techniek.
Het is een stuk met maar liefst drie afbeeldingen op dezelfde zijde. Al naargelang u het in vooraanzicht bekijkt of naar links of naar recht draait, ziet u verschillende afbeeldingen. U kan het zo'n beetje vergelijken met een hologram.
 
Door de multiview techniek ziet u de volgende drie afbeeldingen:
  1. Vooraanzicht met locomotief en blanco landkaart waarop enkel het eerste treintraject tussen Brussel en Mechelen is weergegeven.
  2. Als u de munt naar rechts kantelt, verschijnt het tracé van het huidige Belgische treinnetwerk op de landkaart en ziet u ook waar de eerste spoorlijn Brussel-Mechelen precies is gelokaliseerd.
  3. Kantelt u de munt naar links, dan worden de namen zichtbaar van de drie locomotieven van deze eerste historische treinrit: de Arrow, de Stephenson en de Elephant.
Meer informatie
Artikelnummer 0108171
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 14,60 g
Diameter 30,0 mm
Kwaliteit Proof
Oplage max. 5.000
Ontwerper Luc Luycx