België 12,5 euromunt 2020 ‘150ste verjaardag geboorte Jane Brigode’ Goud Proof in etui

€ 115,95
België 12,5 euromunt 2020 ‘150ste verjaardag geboorte Jane Brigode’ Goud Proof in etui

Belgie 12,5 euromunt 2020 150ste verjaardag geboorte Jane Brigode Goud Proof in etui

€ 115,95
  • Officiële uitgifte ter ere van Belgische politica en feministe Jane Brigode
  • Puur gouden 12,5 euromunt in de allerhoogste kwaliteit Proof
  • Gelimiteerde oplage van max. 2.500 exemplaren
  • Wordt geleverd in een luxe etui met genummerd Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Volwaardig lid van Becom

Dé officiële producent van het Belgische muntgeld

Echtheid gegarandeerd door onze experts

Deel dit product

Gouden eerbetoon aan een gedreven politica die veel heeft betekend voor de gelijke rechten van de vrouw
Jane Brigode behoort ontegensprekelijk tot de Belgische activistes die een beslissende rol hebben gespeeld in de vrouwenemancipatie van de voorbije eeuw. Als lid, penningmeester en later als ondervoorzitster van de Belgische Liga voor de Rechten van de Vrouw, wist zij invloedrijke politici te overhalen om belangrijke wetten te laten stemmen die de (juridische) positie van de vrouw verbeterden.
 
Brigode was ook enorm sociaal bewogen. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak richtte zij meteen de Union Patriotique des Femmes Belges op, een organisatie die puik werk leverde voor de verdeling van de broodnodige hulp. Brigode was trouwens ook een sleutelfiguur voor de Liberale Partij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als waarnemend voorzitster hield zij thuis clandestiene vergaderingen die resulteerden in concrete wederopbouwplannen na de oorlog... Zoals het fameuze algemeen vrouwenstemrecht van 1948!
 
Vandaag is de naam van Jane Brigode wat in de vergetelheid beland, dat eigenlijk jammer is. Uiteindelijk is het dankzij haar onvermoeibare inzet dat de Belgische vrouw nu haar volle stem kan doen gelden in het bestuur van ons land. Om die reden heeft de Koninklijke Munt van België besloten om - 150 jaar na Brigode's geboorte - een prachtig goudstukje van 12,5 euro uit te geven, dat haar naam weer extra glans geeft.
 
Het ontwerp
De voorzijde toont Jane’s beeltenis (†3 mei 1952). Op de achtergrond een grafische vlakverdeling met linksboven haar geboortedatum (30-05-1870) met eronder een Venussymbool en haar naam ‘Jane Brigode’ en uiterst rechts het uitgiftejaar 2020. Op de keerzijde prijkt de voor deze uitgifte gebruikelijke Belgische Leeuw met datum, waarde en landsaanduiding. Dit kostbaar gouden kleinnood wordt enkel in de allerhoogste Proofkwaliteit aangeboden, zit verpakt in een luxueus etui en is voorzien van een genummerd echtheidscertificaat.
Meer informatie
Artikelnummer 0108267
Metaal Goud
Gehalte 999/1000
Gewicht 1,25 g
Diameter 14,0 mm
Kwaliteit Proof
Oplage max. 2.500
Ontwerper Luc Luycx