100 jaar Toetanchamon in coincard

€ 7,95
100 jaar Toetanchamon in coincard

100 jaar Toetanchamon in coincard

€ 7,95
  • Voor het eerst een €1 munt in coincard!
  • Ter ere van de opening van het graf van Toetanchamon in 1923
  • De munt is verpakt in een toepasselijke coincard, die de sfeer van het oude Egypte perfect vangt
  • Speciale uitgifte: glanzende coincard!
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Egyptoloog en archeoloog Howard Carter is al tien jaar op zoek in de Vallei der Koningen naar het graf van de jonge farao Toetanchamon. Carter wordt financieel gesteund door Lord Carnarvon: de druk wordt steeds meer opgevoerd. Net als Lord Carnarvon de financiën wil stoppen, weet Carter de vermogende graaf toch nog te overtuigen hem nog een seizoen te sponsoren. Dit blijkt een gouden greep…
 
Op 4 november 1922 verandert de wereld van archeologie voorgoed. Howard Carter treft bij het delven van een eerder bespeurd gebied het begin van een zestientredige trap. Deze leidt naar een muur waarop een teken staat, wat later het teken van Toetanchamon blijkt te zijn.
 
Na het maken van een eerste opening is duidelijk dat niemand Carter voor is geweest. Zijn geldschieter komt snel richting Egypte en samen verbreken ze het zegel van het graf van de jonge farao Toetanchamon. Op 16 februari 1923 wordt de grafkamer van Toetanchamon voor het eerst geopend. Dit is in 2023 100 jaar geleden. Het ongeschonden graf bevat ontelbaar veel waardevolle voorwerpen. Carter en zijn team zijn jarenlang bezig om alles in kaart te brengen.
 
Toetanchamon (ca. 1333 – 1314 v. Chr.)
Toetanchamon is een farao van de 18e dynastie van het oude Egypte. De bekendheid van Toetanchamon is vooral ontstaan door de ontdekking van zijn ongeschonden graf door Howard Carter. Onderzoek heeft uitgewezen dat de farao op slechts 19-jarige leeftijd stierf; hoogstwaarschijnlijk door complicaties, veroorzaakt door een ontsteking in de knie. Ook zou de jonge farao geleden hebben aan malaria ten tijde van zijn overlijden.
 
Ontwerp
Om stil te staan bij de opening van het graf van Toetanchamon, lanceert de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale uitgifte: een coincard met daarin een euro. Voor het eerst is een 1 euro munt in coincard te ontdekken. Deze verwijst naar de 100 jaar geleden dat het graf van de farao werd geopend.  De munt steekt in een bijzonder toepasselijke coincard die de sfeer van het oude Egypte oproept. Rondom de munt zijn op de coincard de contouren van het bekende dodenmasker van Toetanchamon zichtbaar. Op de achtergrond staan Egyptische hiërogliefen afgebeeld.
Meer informatie
Artikelnummer 0116510
Metaal Bi-Colour
Gewicht 7,50 g
Diameter 23,25 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Nominale waarde 1 euro
Oplage 8.500