Pièce de 10 euros du Pompage Wouda Belle-épreuve en or

479,00 €
Pièce de 10 euros du Pompage Wouda Belle-épreuve en or

Pièce de 10 euros du Pompage Wouda Belle-épreuve en or

479,00 €
Pièce commémorative officielle néerlandaise de 10 euros pour commémorer le 100e anniversaire du site du patrimoine mondial de l'UNESCO, la station de pompage Ir. D.F. Wouda.
  • La première pièce de monnaie représentant le roi Willem-Alexandre avec sa barbe !
  • La dernière pièce commémorative « 75 ans de liberté » était complètement épuisé
  • Emballée dans une belle cassette en bois
  • Accompagnée d’un Certificat d’Authenticité numéroté
  • Cours légal officiel aux Pays-Bas
Description détaillée et caractéristiques

Membre à part entière de Becom

Le fabricant officiel de monnaie belge

Expertise et garantie d'authenticité

Partager cette pièce

De Koninklijke Nederlandse Munt viert het 100-jarig bestaan van het Ir. D.F. Woudagemaal: het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee (later het IJsselmeer) te pompen. Het Woudagemaal speelt tot op de dag van vandaag een cruciale rol binnen de Friese waterhuishouding en wordt bij extreem hoogwater nog steeds ingezet. Meer over het Woudagemaal leest u hier.
 
Nederlandse ingenieurs aan het werk
Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld gaat men de strijd aan tegen het water. Er zijn grofweg drie grote problemen te onderscheiden: te veel, te weinig of te vies water. Het Woudagemaal is een exemplarisch voorbeeld van Nederlands watermanagement en vertegenwoordigt het hoogtepunt van de bijdrage van Nederlandse ingenieurs en architecten in de strijd tegen het water. Bekijk hier onze video over de internationale samenwerkingen die Nederlandse ingenieurs zijn aangegaan om het water te beheersen.

Ontwerp
De ontwerper van het Woudagemaal Gouden Tientje is beeldend kunstenaar Berend Strik. Het Woudagemaal Gouden Tientje is de eerste herdenkingsmunt waarop Koning Willem-Alexander met zijn baard wordt afgebeeld. Dit maakt de herdenkingsmunt extra memorabel en bovendien zeer gewild. Op de voorzijde van de munt wappert de vlag van Friesland achter het portret van de Koning. Daaronder ziet u een fragment van de kanalen die het Woudagemaal omringen. De keerzijde toont vanuit vogelvluchtperspectief een strakke weergave van het Woudagemaal. Het lettertype dat op beide zijden van de munt wordt gebruikt, is afkomstig van de stoommachines in het Woudagemaal. Meer over Berend Strik en het ontwerp van de Woudagemaal herdenkingsmunt leest u hier.
 
Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO werelderfgoederen in Nederland. Daarom zijn het Woudagemaal Vijfje en Gouden Tientje de negende uitgifte in de serie Nederlands Werelderfgoed (2012-2021), na onder andere het Schokland Vijfje (2018) en het Beemster Vijfje (2019). Het Woudagemaal Gouden Tientje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.
Plus d’information
Numéro d'article 0109374
Niet te bestellen tekst Online uitverkocht
Métal Or
Teneur 900/1000
Poids 6,72 g
Diamètre 22,5 mm
Bord Bord du câble
Qualité Belle Épreuve (BE)
Valeur nominale 10 euros
Tirage 1.000