Special set NLD Jaap Eden

199,00 €
Special set NLD  Jaap Eden

Special set NLD Jaap Eden

199,00 €
Jaap Eden: wereldkampioen schaatsen én wielrennen.
  • Deze Zilverset eert het uitzonderlijke talent van Jaap Eden: wereldkampioen in schaatsen én wielrennen
  • Bevat het Jaap Eden Vijfje Zilver Proof en de Jaap Eden Wielrenpenning Zilver Proof
  • Zeer gelimiteerde oplage van 500 sets in totaal!
  • In een speciale schaatsbaan-munthouder!
Description détaillée et caractéristiques

Partager cette pièce

Jacobus Johannes Eden (Groningen, 19 oktober 1873) groeide eind 19e eeuw uit tot één van Nederlands’ grootste sportlegendes. Hoewel dat meer dan 100 jaar geleden is, worden zijn uitzonderlijke prestaties nog steeds breed erkend. Hij was namelijk wereldkampioen schaatsen én wielrennen! De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom een officiële herdenkingsmunt in opdracht van het ministerie van Financiën: het Jaap Eden Vijfje. Aangezien het in 2019 precies 125 jaar geleden is dat Jaap Eden wereldkampioen wielrennen werd, geeft de Koninklijke Nederlandse Munt ook een speciale Wielrenpenning uit.

In deze speciale Jaap Eden Zilveren Herdenkingsset komen de topprestaties van Jaap Eden op de schaats- en wielrenbaan samen met het “Jaap Eden Vijfje” in Zilver Proof en de “Jaap Eden Wielrenpenning” in Zilver Proof, verpakt in een prachtige schaatsbaan-standaard.

Ontwerp Jaap Eden Vijfje
Het Jaap Eden Vijfje is ontworpen door kunstenares Wineke Gartz. We zien Jaap Eden die naar ons toe komt schaatsen op de wijze van een groot kampioen: sterk en onverzettelijk, maar ook kalm en vanzelfsprekend. We zien de gebogen houding van de winnaar die zijn eigen weg gaat, door weer en wind, gedreven door de wil om de beste te zijn. Het doet zelfs nog een beetje denken aan de barre winters van vroeger. De diepliggende krassen in het ijs geven het gevoel van een Nederlands landschap en symboliseren de indruk die Jaap Eden als sporter achterliet.

Op de voorzijde zien we de krassen gespiegeld terug. De impact van Jaap Eden drukt hier letterlijk door in het heden. De opliggende krassen op het glanzende fond vormen een feestelijke, stralende achtergrond voor het portret van Koning Willem-Alexander. Lees meer over het ontwerp op onze pagina “De ontwerpster aan het woord”.

Ontwerp Jaap Eden Wielrenpenning
De voorzijde van de penning toont Jaap Eden op zijn fiets, klaar om de race te winnen. De keerzijde toont verschillende elementen in prachtige typografie zoals in de tijd van Jaap Eden werd gebruikt in advertenties en posters. Terug te lezen zijn o.a. “Jaap Eden”, “Wereldkampioen”, “125 jaar” en meer. Deze gedetailleerde penning is ontworpen door Juan Sanchez-Castano, modelleur van de Koninklijke Nederlandse Munt.
Plus d’information
Numéro d'article 0106850
Métal Argent
Teneur 925/1000
Poids 15,5 g
Diamètre 33,0 mm
Lettrage sur tranche * GOD * ZIJ * MET * ONS
Qualité Belle Épreuve (BE)
Valeur nominale 5 euros
Tirage 500 sets wereldwijd