Zilveren Munten

Sinds het begin van onze jaartelling wordt zilver al gebruikt voor versiersels en betaalmiddelen. Zilver werd in het verleden gebruikt als muntgeld, omdat het metaal een aantal gunstige eigenschappen heeft. Zo is zilver goed bestand tegen corrosie en heeft het antibacteriële eigenschappen, waardoor het bijzonder geschikt is voor muntgeld.

Tegenwoordig wordt er niet meer betaald met zilver en dienen deze zilveren munten vooral als verzamel- of beleggingsobject. De Koninklijke Nederlandse Munt biedt waardevolle zilveren munten aan in verschillende categorieën. Zilveren munten vindt u onder andere terug tussen de Europese munten en Wereldmunten. Ook worden de officiële Nederlandse herdenkingsmunten nog altijd uitgegeven in zilver.

Een andere uitgifte door de Koninklijke Nederlandse Munt in zilver zijn de Leeuwendaalders. Vanaf 1575 werd de leeuwendaalder in de provincie Holland geproduceerd om met name de export te vergemakkelijken. Kort na de introductie werden ook Leeuwendaalders uitgegeven door zes van de zeven Nederlandse provincies en enkele van de grote steden.

De Nederlanden kenden naast Gouden Dukaten ook een Zilveren Dukaat. Deze was in gebruik van 1659 tot 1816. De Zilveren Dukaat had een waarde van de voormalige rijksdaalder (50 stuivers) en werd ook al snel zo genoemd. Nog worden nog deze bijzondere Dukaten geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt en ze zijn al meer dan 350 jaar opgenomen in de Nederlandse Muntwet. Zilveren dukaten worden in tegenstelling tot gouden dukaten meerde keren per jaar uitgegeven.

Wilt u uw collectie aanvullen? Kijk dan eens op onze zilveren munten pagina met al onze zilveren munten overzichtelijk op een rij. 

 

Zilveren munten schoonmaken 

Zilveren munten kunnen wanneer u ze een lange tijd niet schoonmaakt dof en zwart worden. Gelukkig kan deze doffe glans nog jaren later verwijderd worden. De meningen over of zilveren munten schoongemaakt moeten worden zijn verdeeld. Sommige verzamelaars vinden dat juist een licht verkleurde munt een eigen karakter heeft en sommige verzamelaars zijn van mening dat munten mooier zijn als ze correct gereinigd worden. Het reinigen van munten volgens de juiste richtlijnen voorkomt dat munten een onnatuurlijke glans of kleur krijgen. Het is zelf goed te doen en heeft een zeer snel en mooi resultaat!
 
Hoe komt het dat munten zwart worden?
Door een reactie van zilver en lucht kunnen munten verkleuren, dit wordt ook wel oxideren genoemd. Het verwijderen van deze zwarte laag moet voorzichtig worden gedaan. Een foutje kunt u overigens achteraf niet meer herstellen. 
 
Zilveren en gouden munten zijn het minst bevattelijk voor schoonmaakmiddelen. Let op: haal Proof munten nooit uit de capsule en behandel ze ook niet. Alle officiële uitgiften van de Koninklijke Nederlandse Munt kunnen het beste in de oorspronkelijke verpakking droog, koel en donker worden bewaard. Tentoonstellen kan, maar in de capsule en niet in de volle zon.
 
Mocht u toch uw munten willen reinigen, dan zijn er verschillende schoonmaakmiddelen te koop, die alleen chemicaliën en zuren bevatten. Voor uw eigen veiligheid is daarom het volgende onmisbaar:
- Een stofmasker/mondkapje
- Handschoenen
- Veiligheidsbril
- Werkjas
- Goede ventilatie
 
Werkwijze
Gebruik gedestilleerd water bij het aanmaken van schoonmaakmiddelen. In (gekookt) leidingwater zitten namelijk bestanddelen die schadelijk zijn voor metalen.
 
Stappenplan  schoonmaken zilveren munten
1. Borstel de munt
Begin met het borstelen van de zilveren munt om het ergste vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een borstel met stugge maar geen harde haren. Een borstel zoals een tandenborstel is hiervoor geschikt. Gebruik gekookt water om het vuil eenvoudiger te verwijderen. Borstel rustig over de munt tot het vuil verwijderd is. 
 
2. Reinig met ammoniak
Zet de zilveren munten 30 minuten in water met een paar druppels ammoniak om de munten vetvrij en schoon te krijgen. Begin met een paar druppels ammoniak want de schade kan je achteraf niet meer herstellen! Na het weken kunnen de munten worden afgeborsteld, afgespoeld en gedroogd worden. De zilveren munten zullen vervolgens weer prachtig glanzen! Voldoet deze behandeling toch niet, dan kan je voorzichtig een druppel tot een paar druppels extra ammoniak toevoegen. 
 
3. Spoelen
Na het voorzichtig reinigen, moeten de munten worden gespoeld. Dit is zeer belangrijk, indien stoffen niet grondig worden verwijderd, dan tasten ze het metaal aan. 
 
Een juiste manier van spoelen is:
1. Leg de munten in gedestilleerd water.
2. Draai de munten regelmatig om.
3. Ververs het water.
4. Na ongeveer 30 minuten is de behandeling voltooid.
 
4. Drogen
Net als het spoelen en neutraliseren, moet het drogen grondig worden aangepakt. Vochtige munten oxideren namelijk snel.
 
Een juiste manier van drogen is:
1. Dep de munt droog met een zachte doek.
2. Gebruik een haarföhn om de munten snel en effectief verder te drogen.
 
Waarschuwing!
Gebruik nooit zilver- of koperpoets en poets munten nooit lang met een doek. Te lang poetsen geeft de munten een onnatuurlijke glans. In plaats van een doek is een bijgeknipte tandenborstel of een nagelborsteltje beter voor het poetswerk.