Verzamelkwaliteiten

Bij de kwaliteitsbeoordeling van munten spelen twee vragen een rol:

  1. In welke kwaliteit is de munt geslagen?
  2. In hoeverre is er sprake van slijtage?

Het merendeel van het muntgeld wordt geslagen in circulatiekwaliteit. Dat is geld bedoeld voor het dagelijkse betalingsverkeer. Speciaal voor verzamelaars worden munten ook in hogere kwaliteiten geslagen, met een beperkte oplage.

De belangrijkste kwaliteiten op een rijtje:

1. Circulatiekwaliteit

Dit zijn de munten die u in uw portemonnee vindt. Deze munten gaan van hand tot hand en zijn daardoor onderhevig aan slijtage en beschadigingen.

2. Uncirculated (UNC)

Munten die voor omloop zijn geslagen, maar niet in omloop worden gebracht, krijgen de kwaliteit uncirculated/ongecirculeerd. Tijdens de productie worden de munten in een metalen vergaarbak opgevangen, waar ze soms oppervlakkige beschadigingen oplopen. Deze munten worden bijvoorbeeld voor de verzamelaar verpakt in een muntrolpakket

3. Brilliant Uncirculated (BU)

BU-munten zijn de eerste munten die met een nieuwe muntstempel worden geslagen, waardoor ze meer glimmen dan de munten in uw portemonnee. De munten worden feitelijk niet geslagen om ze in omloop te brengen, maar zijn bedoeld voor verzamelaars en liefhebbers van aansprekende munten.

4. Proof

De kwaliteit Proof is de hoogste kwaliteit. Op deze munten zijn verschillende technieken toegepast die de kwaliteit van de munt verbeteren. Denk aan gepolijste muntplaatjes en stempels waardoor een groot contrast tussen reliëf en achtergrond ontstaat. De achtergrond is een puntgave spiegel! Proofmunten worden dan ook één voor één geslagen, verpakt in capsules en alleen met handschoenen vastgepakt.
Proofmunten zijn uiterst kwetsbaar. Zelfs het kleinste krasje is zichtbaar. Daarom mag men deze alleen met handschoenen aan de randen vastpakken en worden ze met de grootste zorg behandeld. Elke Proofmunt wordt ter bescherming verpakt in een capsel, om beschadigingen te voorkomen.

5. Prooflike

De naam zegt het al: net als Proof. Toch is er verschil. Voor de productie van Prooflike munten worden de stempels gepolijst en de muntplaatjes op een andere manier behandeld. Ook worden meer munten geslagen met hetzelfde paar stempels. Net als Proof, moet Prooflike met uiterste zorg worden behandeld om beschadigingen te voorkomen.

6. Overige kwaliteitstermen

Voor oudere munten waarvoor de kwaliteiten UNC, BU, Proof of Prooflike niet kunnen worden toegepast, hanteren verzamelaars de volgende kwalificaties:

  • Prachtig (Pr): de munt is slechts korte tijd in omloop geweest, maar vertoont vrijwel geen sporen van slijtage.
  • Zeer fraai (ZF): de munt is iets langer in omloop geweest en vertoont wat slijtageplekjes.
  • Fraai (Fr): de munt is lang in omloop geweest en vertoont daardoor meer slijtageplekken.
  • Zeer goed (Zg): de munt is zeer lang in omloop geweest.
  • Goed (G): de munt is nog langer in omloop geweest en vertoont daardoor zeer veel slijtage.