Het ontwerp van de Nederlandse euro
Sinds 2014 zijn er nieuwe euromunten met de beeltenis van Koning Willem-Alexander. Het ontwerp van fotograaf Erwin Olaf met de beeltenis van Koning Willem-Alexander werd op 31 oktober 2013 bekendgemaakt.
Op 31 oktober 2013 onthulde Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën het ontwerp voor de nieuwe Nederlandse euromunten. Het ontwerp met op de nationale zijde de beeltenis van Koning Willem-Alexander is van de hand van de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. Na de Eerste Slag op 22 januari 2014 komen de munten in omloop.
De nieuwe Nederlandse euromunten
De nieuwe Nederlandse euromunten dragen op de nationale zijde een karakteristiek facettenportret van Koning Willem-Alexander. Het portret is gebaseerd op het verkavelde Nederlandse landschap en symboliseert tevens de diversiteit van de bevolking van ons land in de huidige tijd. Een diversiteit die –in dit geval letterlijk– bijeen wordt gehouden door onze vorst. De verhoogde brede stapelrand, het formaat van de sterren en de lettertypekeuze geven de munt een robuuste uitstraling. De lijnen tussen en om de gekantelde tekst refereren aan de voorgaande Beatrix-munten.
In het ontwerp voor de 50, 20, 10, 5, 2 en 1 eurocent wordt het portret onderbroken door een gespiegelde tekst; een verwijzing naar Willem-Alexanders specialisatie in het waterbeheer. Het in vergelijking met de Beatrix euromunten fors uitvergrote facettenportret is op klassieke wijze toegepast in de lay-out van de munt. Dit resulteert in een eigentijdse muntreeks die het begin van een nieuw tijdperk van modern koningschap markeert.
Inspiratie van de ontwerper
Vertrouwd, anders dan het voorgaande ontwerp, maar verbonden met het karakter van de voorgaande munten om de relatie moeder-zoon te benadrukken. Dit waren enkele uitgangspunten van fotograaf Erwin Olaf (Hilversum, 1959) voor zijn muntontwerp. Het ontwerp moest onderscheidend zijn van alle andere euromunten en passend binnen de waaier van de diverse Europese ontwerpen. Met zijn ontwerp symboliseert Olaf de bindende kracht van onze monarchie en maakt hij een statement over ons land. Ook zijn achtergrond als fotograaf is zichtbaar. Olaf legde de lat bijzonder hoog voor zichzelf. Dat heeft geleid tot een vernieuwende en opvallende munt die recht doet aan de Nederlandse ontwerptraditie. En tot een muntreeks waar we trots op mogen zijn!
De ontwerper Erwin Olaf
Het werk van fotograaf Erwin Olaf (Hilversum, 1959) visualiseert impliciet het onuitgesprokene, dat waar overheen wordt gekeken, of een typische weerstand heeft om vastgelegd te worden. Olaf’s handelsmerk is om sociale issues, taboes en burgerlijke gebruiken in een bijzonder gestileerd kader met gebruik van een geslepen beeldspraak te plaatsen. Het lukt Olaf om met zijn onconventionele stijl altijd een dramatische visuele en emotionele impact te veroorzaken. Door zijn schilderachtige en opvallende ontwerpen, gecombineerd met een naadloze perfectie in compositie, gebruikmakend van zijn typische, onberispelijke ‘EIGEN’ stijl, slaagt hij erin de essentie van het hedendaagse leven beet te pakken.
De achtergrond van Erwin Olaf als fotograaf is zichtbaar in het ontwerp dat hij maakte voor de nieuwe euromunten. Met zijn ontwerp symboliseert Olaf de bindende kracht van onze monarchie en maakt hij een statement over ons land. Hij legde de lat bijzonder hoog voor zichzelf, wat heeft geleid tot een vernieuwende en opvallende munt die recht doet aan de Nederlandse ontwerptraditie.