Herdenkingsmunten 2016
Het Wadden Vijfje
Sinds 2009 staat de Waddenzee in Nederland en Duitsland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2014 verkreeg ook het Deense gedeelte deze status. Nu is het grootste bij laagwater droogvallende ecosysteem ter wereld het onderwerp van de eerste officiële herdenkingsmunt van 2016 met Waarnemend Muntmeesterteken: Het Wadden Vijfje 2016
De Waddenzee is het grootste aaneengesloten getijdengebied ter wereld dat bij laag water droogvalt. Dit unieke natuurlijke systeem van zand- en moddervlaktes is het leefgebied van een groot aantal planten- en diersoorten, waaronder zeezoogdieren zoals de gewone zeehond, de grijze zeehond en de bruinvis.
Het Wadden Vijfje is ontworpen door Kianoosh Motallebi. Hij ontwerpt de vierde, vijfje en zesde uitgifte in de serie UNESCO Nederlands Werelderfgoed. Op het Wadden Vijfje komen de elementen die karakteristiek zijn voor de Waddenzee terug. Gecombineerd met de modernste munttechnieken levert dat een unieke herdenkingsmunt op.
1. Line Phase Modulation Techniek op Zilver Proof munt
2. Natuurlijke kenmerken van de Waddenzee
3. Waarnemend Muntmeesterteken koerszettende zeilen met ster
4. Alle bewoonde eilanden van de Waddenzee
5. 2 portretten van Koning Willem-Alexander op 1 munt
6. Realistisch perspectief van het Koninklijk Wapen in 3D
7. Haarscherp fotoportret van Koning Willem-Alexander
Het Wadden Vijfje Zilver Proof en het Wadden Tientje Goud Proof worden in gelimiteerde oplage geslagen. De uitgiften worden geleverd in luxe verpakkingen.
Jheronimus Bosch Vijfje
Het Jheronimus Bosch Vijfje is de tweede officiële herdenkingsmunt van 2016. Een spectaculair eerbetoon aan de 500 jaar geleden in ’s-Hertogenbosch overleden middeleeuwse schilder van de Nederlanden. Jheronimus Bosch ging de historie in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en is vooral van betekenis als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie.
Ontwerper Danielle van Vree heeft vele details uit de werken ‘Laatste Oordeel’, ‘Tuin Der Lusten’, ‘Goochelaar’ en ‘Hooiwagen’ van Jheronimus Bosch in de munt verwerkt.
Het portret van Koning Willem-Alexander staat in spiegelbeeld afgebeeld. Het linkeroog van de koning valt samen met het oog op de keerzijde, waardoor de twee werelden met elkaar verbonden worden.
1. Vele details uit schilderijen van Jheronimus Bosch
2. Het oog in het midden valt samen met het linkeroog van de koning op de portretzijde
3. Portret van Koning Willem-Alexander in spiegelbeeld
4. 1516-2016: 500 jaar Jheronimus Bosch
5. Waarnemend Muntmeesterteken
De herdenkingsmunt is beschikbaar in verschillende kwaliteiten en uitgiften. Alle uitgiften maken deel uit van het onder de verantwoordelijkheid van de Koninklijke Nederlandse Munt samengestelde assortiment. De Zilveren Jheronimus Bosch Kleurset bevat een absolute primeur: voor het eerst in de geschiedenis is op een Nederlandse herdenkingsmunt nummering in het fond geslagen.