Dukaat 40x2 Ag873 Kast. Duivenvoorde 21

49,95 €
Dukaat 40x2 Ag873 Kast. Duivenvoorde 21

Dukaat 40x2 Ag873 Kast. Duivenvoorde 21

49,95 €
Uitgifte in de serie ‘Nederlandse kastelen’
  • Bewonder het elegante Kasteel Duivenvoorde!
  • Geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën
  • Met ridder Godard van Reede (1644 –1703)
  • In behuizing geïnspireerd door het ridderharnas
  • Inclusief Certificaat van Echtheid
Direct leverbaar
Description détaillée et caractéristiques

Partager cette pièce

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met Kasteel Duivenvoorde is onderdeel van de lopende serie ‘Nederlandse kastelen’. Verzamelt u mee?
 
Deel 7: Ontdek het elegante Kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde, gelegen bij Den Haag, is ooit gebouwd als verdedigingstoren in de 13e eeuw. Restanten van deze toren zijn nog steeds te zien in de gevel en het Voorhuis van het kasteel. Over de jaren heen is de verdedigingsfunctie van het kasteel vrijwel verdwenen en heeft het gebouw op de eerste plaats een woonfunctie – met name als zomerverblijf - gekregen. Er zijn dan ook geleidelijk vele zalen en vleugels aangebouwd. Het kasteel is altijd in familiebezit gebleven: het is nooit verkocht, alleen verkregen door vererving. Zodoende is het kasteel het thuis geweest van de familie Van Wassenaer (13e-18e eeuw), de familie Steengracht (19e eeuw) en uiteindelijk de familie Schimmelpenninck van der Oye (20e eeuw). In 1960 bracht de laatste eigenares, Ludolphine Henriette barones Schimmelpenninck van der Oye, Duivenvoorde onder in een stichting. Sinds 1963 is het kasteel met omringend wandelpark opengesteld voor het publiek. Hele kamers zijn nog intact gebleven en er liggen vele persoonlijke eigendommen met historische waarde, waardoor een bezoek aan het kasteel aandoet als een reis door de tijd.
 
Ridder Godard van Reede
De Muntwet schrijft voor dat op elke Zilveren Dukaat een ridder in harnas staat afgebeeld, met voor het linkerbeen een schild met het provinciewapen. Veldmaarschalk Godard van Reede (1644 –1703) kruipt in het harnas van de ridder in de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’. De historische ridder heeft niet alleen in Nederland deelgenomen aan veldslagen, maar is ook bekend van zijn militaire verdiensten in het Verenigd Koninkrijk. Hier kennen ze hem als Godard de Ginkell. Ontdek Godard van Reede en andere historische ridders op onze website.
 
Ontwerp
Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Duivenvoorde’ staat ridder Godard van Reede voor het elegante Zuid-Hollandse kasteel. Op het schild voor zijn linkerbeen is het wapen van de provincie afgebeeld. Het opschrift van de uitgifte luidt: ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.HOL MER’. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘HOL MER’ staat voor de provincie Zuid-Holland.
 
De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en het waarnemend muntmeesterteken met *.
 
Bent u benieuwd naar de geschiedenis van de Zilveren Dukaten?
Plus d’information
Numéro d'article 0112518
Métal Argent
Teneur 873/1000
Poids 28,25 g
Diamètre 40 mm
Bord Cannelures épaisses
Qualité Belle Épreuve
Tirage 2.000