Xandra en Lola Brood slaan eerste uitgifte Herman Brood op 75e geboortedag

De Koninklijke Nederlandse Munt | 5 november 2021

Vandaag, op de 75e geboortedag van Herman Brood, hebben weduwe Xandra en dochter Lola Brood samen de eerste uitgifte geslagen ter ere van de overleden kunstenaar. De ceremoniële Eerste Slag vond plaats voor het Hilton Hotel in Amsterdam. De Herman Brood-uitgiften, geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt, zijn te bestellen op knm.nl/hermanbrood

Dit jaar zou kunstenaar Herman Brood 75 jaar geworden zijn. Bovendien is het twintig jaar geleden dat hij een einde maakte aan zijn leven. Als eerbetoon aan de bekende kunstenaar heeft de Koninklijke Nederlandse Munt drie exclusieve uitgiften én een augmented reality beleving gelanceerd. Het eerste exemplaar van de Herman Brood-uitgifte werd geslagen met een historische slingerpers door Xandra en Lola Brood voor het Hilton Hotel in Amsterdam.

Herman Brood
Herman Brood is onder het Nederlandse publiek voornamelijk bekend door zijn muzikale en creatieve talent. Hij was van jongs af aan al bezig met muziek maken en tekenen. Zijn grootste muzikale succes was de band Herman Brood & His Wild Romance en de hit Saturday Night. Daarnaast was Brood een getalenteerde kunstenaar. Zijn beeldende kunst wordt over het algemeen gekenmerkt door grote doeken met felle kleuren gemaakt met een spuitbus. Bovendien heeft hij ook vele pentekeningen gemaakt. Op 11 juli 2001 beëindigde Brood zijn leven.
 
Haal een Brood in huis!
Naast de drie uitgiften heeft de Koninklijke Nederlandse Munt in samenwerking met techbedrijf VR Owl ook een augmented reality beleving ontwikkeld. De beleving plaatst via de camera Broods kunstwerk The Beat Goes On en door Xandra Brood geselecteerde pentekeningen in de ruimte waarin de gebruiker zich bevindt. De AR beleving is gratis en door iedereen met een smartphone te gebruiken via de weblink www.brood75.nl.

Ontwerp en oplage
De Koninklijke Nederlandse Munt slaat drie uitgiften ter ere van Broods 75e geboortedag: een uitgifte in coincard en een zilveren uitgifte met kleur, verpakt in een thematische koker inclusief Certificaat van Echtheid. Bovendien wordt er een extra grote zilveren uitgifte geslagen, met een diameter van 60 mm. Deze uitgifte wordt met de hand geëmailleerd door de zilversmeden van de Koninklijke Nederlandse Munt en heeft een zeer gelimiteerde oplage van 75 stuks, wat de 75e geboortedag van Brood symboliseert.