Willem-Alexander, de nieuwe Koning der Nederlanden

Als oudste kind van Koningin Beatrix is Prins Willem-Alexander de eerste in lijn voor troonopvolging. De Prins is getrouwd met Prinses Máxima en heeft drie dochters: Catharina-Amalia, Alexia en Ariane.

Jeugd
Willem-Alexander Claus George Ferdinand wordt op 27 april 1967 geboren als eerste kind van Prinses Beatrix en Prins Claus. Zijn vroege jeugd brengt hij door met zijn broers Johan-Friso (1968) en Constantijn (1969) op Kasteel Drakensteyn. In 1981 verhuist het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Hobby’s, studie en werk
Willem-Alexander gaat in 1987 geschiedenis studeren en haalt in 1993 zijn doctoraal. Daarna houdt hij zich bezig met de rechterlijke macht, het binnenlands bestuur en het Nederlandse bedrijfsleven. Hij specialiseert zich in waterbeheer. Na het behalen van zijn bul begint Willem-Alexander aan de 'opleiding tot het koningschap'. Hij volgt diverse cursussen, begint zich meer in het openbare leven te profileren en vervult regelmatig representatieve taken bij officiële evenementen in binnen- en buitenland. Sport, actief en passief, is een van zijn grote passies, bijvoorbeeld als beschermheer van het NOC*NSF (1995-1998) en als IOC-lid (sinds 1998).

Huwelijk en gezin 
Op 30 maart 2001 verlooft Willem-Alexander zich met Máxima Zorreguieta. Het huwelijk wordt voltrokken op 2 februari 2002. In 2003 verhuist het paar naar Villa Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. Hun eerste dochter, Prinses Catharina-Amalia, wordt op 7 december 2003 geboren. Er volgen nog twee dochters: Prinses Alexia (26 juni 2005) en Prinses Ariane (10 april 2007).

De euro van Willem-Alexander
Begin 2014 verschenen de eerste Nederlandse euromunten met het portret van Willem-Alexander. Het ontwerp daarvan is op 31 oktober 2013 gepresenteerd. De geschiedenis werd gevolgd en de kijkrichting van zijn portret is rechts. De geschiedenis leert ons dat de kijkrichting van de muntportretten wijzigt bij elke troonswisseling.