Wilhelmina

Als Koning Willem III in 1890 sterft, is zijn enige dochter Wilhelmina te jong om de troon te aanvaarden. Koningin Emma neemt als regentes tot 1898 het bewind waar tot Wilhelmina’s 18e verjaardag in 1898. Koningin Wilhelmina regeert vervolgens een periode van vijftig jaar. In de jaren 1940-1945 verblijft de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. Haar standvastige optreden gedurende deze periode levert haar veel respect op in binnen- en buitenland.

Uit haar huwelijk met Hertog Hendrik van Mecklenburg wordt in 1909 Prinses Juliana geboren. Koningin Wilhelmina doet in 1948 afstand van de troon. Ze sterft op 28 november 1962 op 82-jarige leeftijd.

koningin der Nederlanden
Periode: 1890-1948
Voorganger: Willem III (regentes: Emma)
Opvolger: Juliana
Vader: Willem III
Moeder: Emma van Waldeck-Pyrmont
Dynastie: Oranje-Nassau

Wilhelmina en de gulden
De eerste munten van Koningin Wilhelmina zijn gouden munten en tonen een portret met loshangend haar. Dit is de periode 1890-1898. Wilhelmina is in deze tijd nog minderjarig en nog niet gekroond tot Koningin. De kijkrichting van het portret is links. Haar vader Koning Willem III heeft twee muntportretten gehad op zijn gouden munten. Op het eerste portret kijkt hij naar links, maar met de wisseling van het portret veranderde hij ook de kijkrichting naar rechts. Vandaar de Wilhelmina op haar eerste gouden munten naar links kijkt.

Hoewel zij ook verschillende muntportretten heeft gehad, met loshangend haar, met hermelijnen mantel en zonder mantel, heeft Wilhelmina alleen haar kijkrichting op gouden munten veranderd op het moment dat zij koningin werd in 1898. Als gekroonde vorst kijkt Wilhelmina op haar gouden munten naar rechts en op haar zilveren munten naar links. In 1909 wordt besloten een nieuw portret te maken, waarop Koningin Wilhelmina staat afgebeeld in een hermelijnen mantel.
Tijdens de bezetting worden de zilveren munten ingetrokken en naar Duitsland geëxporteerd. Ze worden vervangen door papieren varianten en de munten met lagere waarden door zink. Na de oorlog wordt het zink weer vervangen door zilver.