Sergio Vyent slaat eerste munt voor 60 jaar Hartstichting

Koninklijke Nederlandse Munt | 30 januari 2024

Sergio Vyent heeft de eerste jubileummunt ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Hartstichting geslagen.

Als voormalig maître van First Date Café vertegenwoordigt Sergio niet alleen de liefde en het hart, hij heeft ook een belangrijke persoonlijke reden om op de 29ste deze eerste munt voor de Hartstichting te slaan. Hij verloor zijn zus aan een hersenbloeding en vindt het belangrijk dat er blijvende urgente aandacht is voor hart- en vaatziekten.

Na de eerste slag overhandigde Sergio de eerste munt aan Elles. Zij kreeg op haar 18e een hartstilstand en overleefde het gelukkig dankzij de snelle hulp van haar ouders en burgerhulpverleners.

 width=

Met de uitgifte van deze speciale munt vragen de Nederlandse Hartstichting en Koninklijke Nederlandse Munt aandacht voor een betere hartgezondheid van alle Nederlanders. Er zijn nu 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten en de komende jaren zullen daar nog eens 1 miljoen patiënten bijkomen. Tegelijkertijd weten we ook dat 55 procent van alle hart- en vaatziekten te voorkomen te is.

Doelen van de Hartstichting

Naast het realiseren van een landelijk netwerk waardoor er in heel Nederland binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand, heeft de Hartstichting de afgelopen 60 jaar het initiatief genomen baanbrekend onderzoek te financieren om hart- en vaatziektes zoals bijvoorbeeld beroertes te voorkomen, eerder op te sporen en beter te behandelen.

Dit is de reden dat de Koninklijke Nederlandse Munt een coincard met een jubileummunt uitbrengt. Ons hart is een bijzonder orgaan. Het houdt ons in leven maar staat ook symbool voor liefde en onze emoties. Sergio en Elles symboliseren deze twee kanten van het hart die aan weerzijden van deze munt te zien zijn.

“We zijn de Koninklijke Nederlandse Munt dankbaar dat zij onze missie ondersteunen”, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. “Alles start immers met het hart. Het is daarom van belang dat iedereen de urgentie voelt om zijn of haar hart gezond te houden en we ons als Hartstichting voor alle mensen met een hart- en vaataandoening kunnen blijven inzetten zodat zij de snellere en betere behandelingen kunnen krijgen.”