Nu verkrijgbaar: het Willemstad Vijfje

Koninklijke Nederlandse Munt | 12 januari 2023

De eerste herdenkingsmunt van 2023 is een feit: vanaf vandaag is het Willemstad Vijfje verkrijgbaar. De historische wijken Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai staan sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In opdracht van het ministerie van Financiën wordt een herdenkingsmunt geslagen.

De Willemstad uitgiften zijn nu verkrijgbaar! Willemstad is de hoofdstad van Curaçao, maar ook de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De Spanjaarden kenden het eiland al voor 1500, maar vestigden zich er officieel in 1527. In 1634 werd een handelspost aan de Sint Annabaai veroverd door de West-Indische Compagnie (WIC). Jarenlang was Willemstad in Nederlandse handen, maar ook enkele jaren onder Engels beheer. Sinds 2010 is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
 
Sinds 1997 behoren de historische wijken Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai tot het Unesco Werelderfgoed. Willemstad hoort hiermee tot een kleine groep van World Heritage Cities die vanwege hun universele cultuurhistorische waarde als monumenten worden gezien. De unieke ligging van de wijken rondom het water benadrukken waarom Willemstad zich onderscheidt als havenstad. Daarnaast profileert Willemstad zich nog altijd als historisch herkenbare stad. Het Willemstad Vijfje is alweer de tiende herdenkingsmunt die wordt uitgegeven in de serie Nederlands Werelderfgoed. Sinds 2012 hebben heel wat bijzondere onderwerpen de revue gepasseerd.

  width=
 
Ontwerp
Het Willemstad Vijfje is ontworpen door Cleo Maxime de Brabander. De voorzijde toont Koning Willem-Alexander. Op de achtergrond staat de Koningin Julianabrug in Willemstad afgebeeld. De vier sterren aan de bovenkant van de voorzijde staan symbool voor de vier landen die het Nederlands Koninkrijk vormen: Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. De keerzijde bevat een stadsgezicht met alle vier de wijken die onderdeel zijn van het UNESCO Werelderfgoed: Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai. Er zijn verschillende belangrijke monumenten op de munt te ontdekken: de Handelskade, de Mikvé Israël-Emanuel synagoge en Fort Amsterdam in Punda en de Emanu-el tempel; welke het begin van de wijk Pietermaai kenmerkt.
 
UNESCO Werelderfgoed
Het Willemstad Vijfje is onderdeel van de serie UNESCO Werelderfgoed van het Koninkrijk. UNESCO, onderdeel van de Verenigde Naties, bepaalt wanneer een gebied of gebouw tot het Werelderfgoed behoort. Er staan wereldwijd honderden erfgoederen op de Werelderfgoedlijst: deze zijn stuk voor stuk onvervangbaar. Al het Werelderfgoed samen laat de diversiteit aan natuur en cultuur in de wereld zien en draagt zo bij aan respect voor elkaar. Het gebied of gebouw dat na een lange procedure de status Werelderfgoed krijgt, moet goed beheerd worden om deze status te kunnen behouden.