Leeuwendaalders

Algemene informatie over de Leeuwendaalders:

De Leeuwendaalder werd vanaf 1575 in de provincie Holland geproduceerd om met name de exporthandel te vergemakkelijken. Kort na de introductie werden ook Leeuwendaalders uitgegeven door zes van de zeven Nederlandse provincies en enkele van de grote steden.

 De Leeuwendaalder bevatte oorspronkelijk 27,68 gram Zilver (750/1000) en had een handelswaarde tussen de 36-42 stuivers. Het was voor een Nederlandse koopman voordeliger om een buitenlandse schuld te betalen in Leeuwendaalders in plaats van duurdere rijksdaalders.  Zo werd de Leeuwendaalder de munt van keuze voor de buitenlandse handel.

Leeuwendaalders werden meestal vervaardigd uit dunne muntplaatjes die niet volledig de dikte hadden om de matrijzen te vullen, waardoor ze vaak zwak werden geslagen. Leeuwendaalders met een hoge kwaliteit zijn zeldzaam.


Wat maakt de Leeuwendaalders uniek:

  • Hollandse leeuw prijkt op de beeltenis van de Leeuwendaalder.
  • Geslagen om handel te faciliteren. De Leeuwendaalder is een iconische handelsmunt, wereldwijd gebruikt en geaccepteerd met een koers van circa 36 tot 42  stuivers. Ook de Leeuwendaalders van tegenwoordig zullen voor ruim 85% worden geëxporteerd naar Amerika en Azië.
  • Nog steeds wereldberoemd en bekend als ‘The Lion Dollar’. Het woord dollar, is uiteindelijk afgeleid van de oorspronkelijke benaming thaler.
  • Leeuwendaalders nu in hoge kwaliteit uitgevoerd met behoud van het oorspronkelijke karakter van de munt uit 1597.
  • ​Op basis van een originele Leeuwendaalder 1597 uit Zeeland.
  • Uitgevoerd in hedendaagse handelsspecificaties: 1 Troy Ounce en 2 Troy Ounce. De gewichtsmaat van edelmetalen. De naam Troy komt van de Franse stad Troyes wat een belangrijke handelsstad was.
  • In Zilver en Goud proof geslagen in zowel 1 Oz. Editie als een bijzondere 2 Oz. Piedfort editie.

De Hollandse Leeuw prijkt op de Leeuwendaalder, het is een klimmende leeuw. Hij draagt geen kroon en heeft geen attributen in de poten. Zijn staart staat omhoog.


Piedfort versies:

Piedfort (Frans: piéfort) is een Franse term voor in de numismatiek voor een munt geslagen op dubbele dikte. De geschiedenis van Piedfort munten gaat ver terug en vindt voornamelijk zijn oorsprong in Franrkijk en Engeland. Piedfort munten werden oorspronkelijk geslagen om te gebruiken als referentie model of als bijvoorbeeld studieobject. Later werden Piedfort edities ook geslagen om te fungeren als prestigieus cadeau voor Koningen of andere hoogwaardigheidsbekleders.
Ook de Piedfort edities van de herslag Leeuwendaalders, hebben een gewicht van 2 Troy Ounce, een hoog reliëf, worden in zeer lage oplages geslagen en zijn beperkt beschikbaar