Koningin Máxima krijgt herdenkingsmunt ter ere van 50e verjaardag

De Koninklijke Nederlandse Munt | 17 mei 2021

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft in opdracht van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten een herdenkingsmunt geslagen ter ere van de 50e verjaardag van Hare Majesteit Koningin Máxima. De zilveren 5 guldenmunt is direct te koop.

Koningin Máxima 50 jaar
Máxima Zorreguieta werd op 17 mei 1971 geboren in Buenos Aires, Argentinië. Ze groeide op in Argentinië en studeerde economie aan de Universidad Católica Argentina. Na haar studie vertrok ze naar New York waar ze bij verschillende banken werkte. In 1999 ontmoette ze Prins Willem-Alexander in de Spaanse stad Sevilla en het paar trouwde in 2002. Samen kregen ze drie dochters: Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane. Toen Prins Willem-Alexander in 2013 aantrad als Koning der Nederlanden, kreeg Máxima de titel Koningin. In deze rol representeert zij het Koningshuis bij officiële gelegenheden en vervult zij tal van andere maatschappelijke functies. Vandaag heeft de Koningin Sarah gezien: ze wordt 50 jaar.

Ontwerp en oplage
De voorzijde van de 5 guldenmunt toont het portret van Hare Majesteit Koningin Máxima met daarbij de tekst ‘Koningin Máxima 50 jaar’. Aan de linkerkant ziet u een lauwerkrans, een symbool van viering passend bij de feestelijke gelegenheid. Bovendien staat aan de rechterzijde een rij diamanten, wat veerkracht en puurheid benadrukt. De keerzijde toont het wapen van de Nederlandse Antillen met de landsaanduiding, de denominatie ‘5 G’ (gulden) en het jaartal 2021. Tevens zijn hier de staf van Mercurius en het muntmeesterteken te zien. De munt wordt geleverd in een luxe etui mét Certificaat van Echtheid. Daarnaast is de munt wettig betaalmiddel op Curaçao en Sint Maarten, met een nominale waarde van 5 gulden. Bestel de herdenkingsmunt direct op onze website!