Koning Willem-Alexander slaat eerste Willemstad Gouden Tientje

Koninklijke Nederlandse Munt | 3 februari 2023

Vandaag heeft Koning Willem-Alexander het eerste Willemstad Gouden Tientje geslagen. De eerste slag vond plaats op het Gouvernementsplein, voor de ingang van het Paleis van de Gouverneur. De herdenkingsmunt is ontworpen door Cleo Maxime de Brabander en wordt geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën. Het Willemstad Vijfje is verkrijgbaar op de website.

Sinds 1997 behoren de historische wijken Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai tot het Unesco Werelderfgoed. Historisch Willemstad hoort hiermee tot een kleine groep van World Heritage Cities die vanwege hun universele cultuurhistorische waarde als monumenten worden gezien. De unieke ligging van de wijken rondom het water benadrukken waarom Willemstad zich onderscheidt als havenstad. Daarnaast profileert Willemstad zich nog altijd als historisch herkenbare stad. Het Willemstad Vijfje is alweer de tiende herdenkingsmunt die bij de Koninklijke Nederlandse Munt wordt uitgegeven in de serie UNESCO Werelderfgoed.

  width=
 
UNESCO Werelderfgoed
Het Willemstad Vijfje is onderdeel van de serie UNESCO Werelderfgoed van het Koninkrijk. UNESCO, onderdeel van de Verenigde Naties, bepaalt wanneer een gebied of gebouw tot het Werelderfgoed behoort. Er staan wereldwijd honderden erfgoederen op de Werelderfgoedlijst: deze plekken zijn stuk voor stuk onvervangbaar. Al het Werelderfgoed samen laat de diversiteit aan natuur en cultuur in de wereld zien en draagt zo bij aan respect voor elkaar. Het gebied of gebouw dat na een lange procedure de status Werelderfgoed krijgt, moet goed beheerd worden om deze status te kunnen behouden.
 
Ontwerp
Het Willemstad Vijfje is ontworpen door de Curaçaose artieste Cleo Maxime de Brabander. De voorzijde toont Koning Willem-Alexander. Op de achtergrond staat de Koningin Julianabrug in Willemstad afgebeeld. De vier sterren aan de bovenkant van de voorzijde staan symbool voor de vier landen die het Nederlands Koninkrijk vormen: Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. De keerzijde bevat een stadsgezicht met alle vier de wijken die onderdeel zijn van het UNESCO Werelderfgoed: Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai. Er zijn verschillende belangrijke monumenten op de munt te ontdekken.