Koningin Juliana

Koningin Juliana regeert van 1948 tot 1980. Een tijd waarin de Nederlandse samenleving grote veranderingen ondergaat; de wederopbouw, studentenonlusten in de jaren zestig en de oliecrises midden jaren zeventig. Juliana maakt zich geliefd door haar maatschappelijke betrokkenheid en informele optreden. Ze doet op 30 april 1980, haar 71ste verjaardag, afstand van de troon.

Juliana trouwt in 1937 met Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Samen krijgen ze vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Christina. Het gezin leeft zowel voor als na de oorlog op Paleis Soestdijk. Op 20 maart 2004 overlijdt Juliana op 94-jarige leeftijd.

Koningin der Nederlanden
Periode: 1948-1980
Voorganger: Wilhelmina
Opvolger: Beatrix
Vader: Hendrik van Mecklenburg-Schwerin
Moeder: Wilhelmina
Dynastie: Oranje-Nassau

Juliana en de gulden
De eerste munten met de beeltenis van Koningin Juliana dateren van 1950 en tonen haar gehele portret. Ze kijkt naar rechts, een voortzetting van de traditie dat de kijkrichting verandert bij de wisseling van een vorst. Bij Juliana is de kijkrichting hetzelfde op de gouden, zilveren en nikkelen munten. Bij eerdere vorsten werd een onderscheid gemaakt bij de kijkrichting van de regerende vorst op gouden en zilveren munten.
In 1967 is de zilverprijs zo hoog opgelopen dat de zilveren gulden en rijksdaalder worden vervangen door nikkelen munten. De diameter van de rijksdaalder wordt op dat moment verkleind van 33 naar 29 millimeter.