Herdenkingsmunten 2023

Willemstad Vijfje

Wie aan Willemstad op Curaçao denkt, ziet meteen de kleurrijke panden aan de bekende Sint Annabaai voor zich. Willemstad staat inderdaad bekend om de kleurrijke, ‘Hollandse’ architectuur, maar wanneer u de stad beter leert kennen, ontdekt u ook de Spaanse en Portugese invloeden. Deze mix van invloeden en culturen heeft ervoor gezorgd dat verschillende wijken in de stad in 1997 zijn opgenomen tot het UNESCO Werelderfgoed. Dit is dan ook de reden dat de Koninklijke Nederlandse Munt, in opdracht van het ministerie van Financiën, een herdenkingsmunt slaat.

 width=

50 jaar erkenning COC Vijfje

In 1964 gebeurt er iets op de Nederlandse televisie wat nog nooit eerder is voorgekomen: voorzitter van het COC en homoseksueel Benno Premsela komt openlijk in beeld. Het is voor deze tijd ondenkbaar, want tot dit moment kwamen lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen alleen in beeld met een balkje voor de ogen of vanaf de rug gefilmd. De gedurfde stap van Premsela is een van de voorbeelden van een roep die steeds luider wordt. Een roep vanuit de organisatie COC Nederland om meer emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI+ personen.
 
Iets minder dan 10 jaar later, op 19 september 1973, krijgt COC de lang bevochten koninklijke goedkeuring. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat, in opdracht van het ministerie van Financiën, een officiële herdenkingsmunt ter ere van 50 jaar erkenning COC.

 width=