CIRCULATIEMUNTEN: onafhankelijk advies over de beste oplossing

De Koninklijke Nederlandse Munt produceert de complete productie van de Nederlandse circulatiemunten. Daarnaast zet de Koninklijke Nederlandse Munt haar kennis en ervaring op dit gebied in bij de ondersteuning van Centrale Banken wereldwijd. Bijvoorbeeld bij de introductie van nieuwe circulatiemunten, het ontwerpen van nieuwe munten, de optimale keuze van security features, het realiseren van kostenbesparingen en het innemen en recyclen van oude circulatiemunten.

Nu de kosten voor basismaterialen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen, kiezen Centrale Banken er steeds vaker voor om nieuwe circulatiemunten niet uit te voeren in een legering van bijvoorbeeld koper, nikkel, zink en/of tin. In plaats daarvan worden veel moderne munten tegenwoordig gemaakt van onder meer staal of roestvrij staal en gegalvaniseerd met koper, messing of nikkel. Deze munten met een stalen kern zijn minder kostbaar om te produceren; daarentegen vertegenwoordigen ze weinig restwaarde wanneer ze het einde van hun levenscyclus naderen en uit roulatie worden genomen.

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in onder meer wetenschappelijk onderzoek, procesontwikkeling en nieuwe productiemethoden. De waardevolle kennis en ervaring die hiermee is vergaard, wordt beschikbaar gesteld bij de advisering aan Centrale Banken wereldwijd over de meest optimale productie van hun circulatiemunten.

Een belangrijke toegevoegde waarde voor opdrachtgevers is de onafhankelijke positie die de Koninklijke Nederlandse Munt bekleedt in de markt. Omdat er geen allianties of afhankelijkheidsrelaties met grondstof leveranciers of andere partij en in de markt bestaan, kan altijd de klantwens centraal worden gesteld en de meest optimale oplossing voor opdrachtgevers worden geadviseerd.