België 50 euromunt 2021 ‘Gouden Carolusgulden’ Goud Proof

€ 479,00
België 50 euromunt 2021 ‘Gouden Carolusgulden’ Goud Proof

België 50 euromunt 2021 ‘Gouden Carolusgulden’ Goud Proof

€ 479,00
  • Beroemde gouden carolusgulden exact weergegeven op officiële 50 euromunt 2021
  • Voor het eerst in België, officiële heruitgifte middeleeuwse munt in Proof-kwaliteit
  • Qua compositie gelijk aan de originele allereerste gouden carolusgulden 1521-1556
  • Inclusief genummerd Certificaat van Echtheid in luxe etui
 
 
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Op 24 februari 1500 ziet Karel V het levenslicht in het Gentse Prinsenhof. Vanaf dan tot aan zijn dood in 1558 zal het jonge prinsje uitgroeien tot één van de grootste heersers aller tijden. Op zijn vijftiende wordt hij Heer der Nederlanden, een jaar later is hij Koning van Spanje en vóór zijn twintigste Keizer van het Heilig Roomse Rijk. Door te huwen met Isabella van Portugal schaart hij een machtige bondgenoot aan zijn zijde en met de hulp van zijn Conquistadores Cortez en Pizarro weet hij gigantische delen van het pas ontdekte Amerika in te palmen. Zo zorgt hij er voor dat in zijn rijk de zon nooit meer zal ondergaan.
 
Zoals het een echte Keizer betaamt, verlangt Karel uiteraard naar een eigen munt die zijn naam draagt. En zo doet in 1521 de gouden Carolusgulden zijn intrede. Een zilveren Carolus volgt later in 1540. Nadat Karel in 1566 abdiceert ten gunste van zijn zoon Philips, wordt zijn munt niet meer geslagen... Tot vandaag!
Vandaag is de gouden Carolusgulden maar liefst 500 jaar oud. Om deze prestigieuze verjaardag te vieren, heeft de Koninklijke Munt niet minder dan vier fraaie herdenkingsmunten gerealiseerd waaronder twee bijzonder getrouwe herslagen met historische waarde!
 
De gouden carolusgulden (Carolus d’or) werd in 1521 aangemunt, in 1540 werd ook de zilveren carolusgulden (Carolus d'argent) uitgegeven. Deze had dezelfde waarde als de gouden carolusgulden, namelijk 20 stuivers. Nadat Karel V abdiceerde en de munt onder zijn opvolger niet meer werd geslagen, bleef de naam ‘carolusgulden’ in gebruik. Uiteindelijk werd de term ingekort tot gulden en leefde het als rekeneenheid voort.
 
De munt toont een buste naar rechts van gekroonde, jonge, baardloze Keizer Karel V met lange haren en in harnas. In zijn rechterhand houdt hij een geheven zwaard, in zijn linker de rijksappel. Tekst: KAROLUS + D:G + ROMANOR + IMP + Z + HISPAR + REX. Verklaring: Karel bij de gratie Gods Keizer van het Romeinse Rijk, Koning van Spanje. De compositie is gelijk aan de originele gouden Carolus Gulden 1521-1556.
 
Op de keerzijde staat het wapen van Karel V voor de dubbele adelaar. Tekst: DAMICHI + VIRTVTE + CONTRA + HOSTES + TVOS. Verklaring: Geef me kracht tegen Uw vijanden. Verder ziet u de landsaanduiding BE, het jaartal 2021, het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt (Mercuriusstaf), het Belgisch muntmeesterteken (wapenschild gemeente Herzele) en het inschrift 50 EURO.
Meer informatie
Artikelnummer 0112258
Metaal Goud
Gehalte 999/1000
Gewicht 6,22 g
Diameter 21,0 mm
Kwaliteit Proof
Oplage 1.000 (waarvan max 250 in Prestigeset)
Ontwerper Luc Luycx