België 2 euromunt 2023 ‘Art Nouveau’ BU in coincard NL

€ 10,00
België 2 euromunt 2023 ‘Art Nouveau’ BU in coincard NL

België 2 euromunt 2023 ‘Art Nouveau’ BU in coincard NL

€ 10,00
  • Officiële uitgifte ter ere van het Art Nouveau jaar in België
  • Gelimiteerde oplage van max. 75.000 exemplaren
  • Wordt geleverd in een coincard met Nederlandstalige voorzijde
  • Onderdeel van de Belgische Coincard Catalogus
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Nog niet eerder werd in de Belgische numismatiek een 2 euromunt aan een kunststroming gewijd! Ter eren van het Art Nouveau jaar in België geeft de Koninklijke Munt van België nu een unieke 2 euromunt uit.
 
130 jaar Art Nouveau in België
In 1893 legde architect Victor Horta de laatste hand aan het Tassel Huis. Daarmee gaf hij het startschot van de Art Nouveau in Brussel. De imposante gevel, de weelderige interieurs vol glas-in-lood, de decoratieve mozaïeken en het zwierig gevormde smeedijzer drukten al snel hun stempel op de architectuur van de late Belle Époque. Vooral de natuur was een belangrijke inspiratiebron voor de Art Nouveau, wat zich illustreert door het royale gebruik van planten- en bloemenmotieven en de vele vogelafbeeldingen.
 
Deze baanbrekende bouw- en decoratiestijl vond meteen ook navolging bij Horta's collega’s en verspreidde zich over het land. Veel van zijn talentvolle tijdgenoten als Paul Hankar, Henry Van de Velde en Ernest Blerot zorgden ervoor dat het (Brusselse) straatbeeld op amper 25 jaar tijd met honderden fraaie Art Nouveau gevels werd opgesmukt. Tot op vandaag zijn hiervan meer dan vijfhonderd architecturale parels overgebleven, wat maakt dat onze hoofdstad als een ware bakermat van de Art Nouveau stijl mag beschouwd worden.
 
In 2023 - dus 130 jaar later - grijpt Brussel deze verjaardag aan om haar Art Nouveau erfgoed volop in de kijker te zetten met een cultureel programma dat bol staat van uitzonderlijke tentoonstellingen, unieke stadswandelingen en tal van andere boeiende evenementen. Het spreekt vanzelf dat in een uniek verjaardagsprogramma als dit ook een passende herdenkingsmunt niet mag ontbreken. Daarom heeft de Koninklijke Munt een prachtig gedenkstuk van 2 euro ontworpen waarin de verfijnde sierlijkheid van de Art Nouveau stijl perfect wordt weerspiegeld.
 
Een stijlvol collector's item dat het kostbare Art Nouveau erfgoed van België op glansrijke wijze herdenkt
De BU-versie in coincard is een waar genoegen voor iedere Art Nouveau liefhebber. De verpakking draagt dit uit middels een grafische weergave van florale slingers en typische Art Nouveau kleuren, ontleend aan de natuur.
 
Op de munt zelf ziet u bovenin de tekst ‘ART NOUVEAU’. Daaronder en omheen een geveldetail van het Huis van Eetvelde, een muurmozaïek  van Victor Horta. Links het muntmeesterteken (een erlenmeyer met aster) en het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt (de Mercuriusstaf). Daarnaast landsaanduiding BE en het jaartal 2023, rechts ‘IB’ (de initialen van ontwerper Iris Bruijns). 
 
Een geveldetail van het 'Huis van Eetvelde' te Brussel ontworpen door het Belgisch Art Nouveau icoon Victor Horta, was inspiratie voor de 2 euro herdenkingsmunt. Het uitzonderlijke gebouw behoort tot de werelderfgoedlijst van UNESCO en staat symbool voor de Belgische Art Nouveau die door zijn vertegenwoordigers tot ver buiten de landsgrenzen heen bekend is en invloed had op de stroming binnen heel Europa.
 
Het geveldetail is te vinden op de buitengevel tussen twee verdiepingen vol glasramen. Het zorgt als het ware voor de verbintenis tussen de verdiepingen en het verruimen van de blik. Art Nouveau is immers meer dan een stroming binnen de architectuur, het is een totaalkunst ook in het decoratieve waarbij het geheel steeds voorop staat. Dat het Huis van Eetvelde op termijn een Art Nouveau interpretatiecentrum moet worden, draagt bij tot de versterking van deze roemrijke kunststroming en het Belgische belang hier.
 
Het ontwerp zelf laat Art Nouveau typische asymmetrische compositie spreken. Het elegante lijnenspel vormt een duidelijke link met de natuur. Met enige verbeelding is een Irisbloem te zien waardoor er een zichtbare link is met ontwerpster Iris Bruijns.
Meer informatie
Artikelnummer 0116078
Metaal Bi-metaal (cupro-nikkel /messing)
Gewicht 8,50 g
Diameter 25,75 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Oplage 75.000
Ontwerper Iris Bruijns