België 2 euromunt 2022 ‘ERASMUS’ Proof in etui

€ 29,95
België 2 euromunt 2022 ‘ERASMUS’ Proof in etui

België 2 euromunt 2022 ‘ERASMUS’ Proof in etui

€ 29,95
  • Officiële uitgifte ter ere van 35 jaar ERASMUS-programma
  • Gelimiteerde oplage van max. 5.000 exemplaren
  • Geslagen in de allerhoogste kwaliteit Proof
  • Geleverd in luxe etui inclusief genummerd Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

35 jaar ERASMUS-programma 
Sinds 2004 mag elk euroland maximum twee herdenkingsmunten van 2 euro per jaar uitgeven. Deze speciale euro's met afwijkende beeldzijde zijn meestal gewijd aan een nationaal thema of een historische gebeurtenis. Soms wordt er echter ook wel eens naar een zuiver Europees onderwerp gegrepen, dat dan door alle landen uit de Eurozone wordt onderschreven. Tot nu toe werden nog maar vier van deze gemeenschappelijke herdenkingsmunten uitgegeven: in 2007 ter ere van de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome, in 2009 voor de 10e verjaardag van de EMU, in 2012 voor 10 jaar euro en in 2015 naar aanleiding van de 30e verjaardag van de Europese sterrenvlag. Na zeven jaar wachten is het dan eindelijk weer zover en dient zich een nieuwe en vijfde gemeenschappelijke herdenkingsmunt aan. Gelegenheid daartoe vormt de 35e verjaardag van het Erasmus Programma dat onlangs een plusteken achter zijn naam kreeg en nu door het leven gaat als Erasmus+.
 
Wat Erasmus+ ons te bieden heeft...
Erasmus+ is het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa. Het doel is er vooral op gericht om uitwisselingen van studenten (voor studie of stage) en docenten te bevorderen. Het werd sterk geïnspireerd door de Rotterdamse humanist Desiderius Erasmus die in zijn tijd ook meerdere universiteiten bezocht. Jaarlijks maken zo’n miljoen deelnemers uit meer dan 30 landen gebruik van de enorme mogelijkheden van Erasmus+. Het programma werd trouwens behoorlijk uitgebreid, want vanaf 2014 geeft het aan mensen van alle leeftijden de kans om nieuwe kennis en ervaring op te doen in het buitenland. Die plus achter de naam Erasmus is dus wel degelijk relevant. Resultaat van een Europese ontwerpwedstrijd…
 
Net als voor de vier vorige gemeenschappelijke 2 euromunten werd ook voor dit vijfde herdenkingsstuk een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het winnende ontwerp, dat meer dan 20.000 van de ruim 70.000 uitgebrachte stemmen behaalde, werd in april 2021 door de Europese Commissie bekendgemaakt en is van de hand van Joaquin Jimenez, ontwerper bij de Monnaie de Paris.
 
Op de voorzijde prijkt rechts de beeltenis van Erasmus die geïnspireerd is op het beroemde portret van diens tijdgenoot Hans Holbein, omgeven door de jaartallen 1987-2022 en de tekst 'ERASMUS PROGRAMME'. Centraal staat de landsaanduiding 'BE' met daaronder de initialen van designer Joaquin Jimenez. Links ontdekt u het getal 35 in een maaswerk dat symbool staat voor de vele intellectuele en menselijke uitwisselingen tussen de Europese studenten. Onderaan bevindt zich het munthuisteken (Mercuriusstaf van de Koninklijke Nederlandse Munt) en het muntmeesterteken (wapenschild van de gemeente Herzele).
 
Voor u verkrijgbaar in twee prachtige uitvoeringen
Aangezien de Eurozone 19 landen telt, zullen er 19 verschillende versies van deze bijzondere herdenkingseuro worden aangemunt. Voor de Belgische Erasmus+ uitgifte mag u zich verwachten aan een versie in Brilliant Uncirculated. Deze steekt in een stijlvolle coincard die de grafische elementen van het muntstuk herneemt. Daarnaast kunt u ook opteren voor een meer exclusieve versie in Proof, waarop het verfijnde design van deze knappe Erasmus+ creatie volop tot zijn recht komt. Beide versies bestellen kan natuurlijk ook. Aan u de keuze.
Meer informatie
Artikelnummer 0114387
Metaal Bi-metaal (cupro-nikkel /messing)
Gewicht 8,50 g
Diameter 25,75 mm
Kwaliteit Proof
Oplage max 5.000
Ontwerper Joaquin Jimenez (voorzijde) Luc Luycx (keerzijde)