België 10 euromunt ’500 jaar Christoffel Plantijn’ Zilver Proof in étui

€ 54,95
België 10 euromunt ’500 jaar Christoffel Plantijn’ Zilver Proof in étui

België 10 euromunt ’500 jaar Christoffel Plantijn’ Zilver Proof in étui

€ 54,95
  • Speciaal ter ere van de 500ste verjaardag van de geboortedag van Christoffel Plantijn
  • Eerbetoon aan de eerste Europese drukker!
  • Slechts 3.000 exemplaren wereldwijd
  • Inclusief genummerd Certificaat van Echtheid in luxe
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Wat Steve Jobs en Bill Gates betekenen voor de computerwereld, is Christoffel Plantijn voor de boekdrukkunst. Overdreven, zegt u? Helemaal niet! En vooral niet als u de tijd waarin Plantijn leefde en de middelen waarmee hij werkte als maatstaf neemt.

Het relaas van een gedreven perfectionist, een overtuigde humanist en een multinationale ondernemer ‘avant la lettre’…
Anno 1550 belandt de Franse boekbinder Christoffel Plantijn met zijn gezin in Antwerpen, op dat ogenblik de commerciële metropool van Europa. Vastbesloten als hij is om er zijn carrière als drukker uit te bouwen, weet hij zich in amper 20 jaar tijd op te werken tot de grootste uitgever ter wereld.

Op het toppunt van zijn roem telt zijn atelier 22 drukpersen en heeft hij 80 werknemers in dienst die drukwerk van topkwaliteit leveren: van religieuze werken als bijbels en brevieren tot hoogstaande wetenschappelijke publicaties over wiskunde, cartografie en geneeskunde. Zelfs muziekdruk en woordenboeken behoren tot zijn rijke aanbod.
IJzeren werkdiscipline en meesterlijk vakmanschap zijn Christoffel Plantijn op het lijf geschreven maar daarnaast beschikt hij ook over een scherp zakelijk inzicht. Om buitenlandse klanten aan te trekken, opent hij o.a. filialen in Leiden en Parijs. Daarnaast handelt hij ook in kaarten, prenten, wereldbollen en kant.

Bij Plantijns dood, in 1589, zal trouwens één van zijn schoonzoons (Jan I Moretus) de leiding van zijn bedrijf overnemen. Daarna zullen er maar liefst negen generaties Moretus wonen en werken. In 1876 stopt de laatste eigenaar, Jonkheer Edouard Moretus, met de zaak en komt de uitgeverij met de volledige inboedel in handen van de stad Antwerpen en de Belgische staat. Het jaar daarop werden het woonhuis en de drukkerij opengesteld voor het publiek. Het Plantin-Moretusmuseum is een feit!
Meer informatie
Artikelnummer 0108819
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 18,75 g
Diameter 33,0 mm
Kwaliteit Proof
Oplage max. 3.000
Ontwerper Luc Luycx