België 10 euromunt 2021 ‘Zilveren Carolusgulden’ Zilver Proof

€ 54,95
België 10 euromunt 2021 ‘Zilveren Carolusgulden’ Zilver Proof

België 10 euromunt 2021 ‘Zilveren Carolusgulden’ Zilver Proof

€ 54,95
  • Beroemde Zilveren Carolusgulden ter ere van 500 jaar Keizer Karel V munten
  • Voor het eerst in België, officiële heruitgifte middeleeuwse munt in Proof-kwaliteit
  • Qua compositie gelijk aan de originele zilveren carolusgulden 1540-1548
  • Inclusief genummerd Certificaat van Echtheid in luxe etui 
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Keizer Karel V (Gent, 24 februari 1500 — Cuacos de Yuste, Spanje, 21 september 1558) behoorde tot het Huis Habsburg. Gedurende zijn regeerperiode groeide zijn rijk tot het grootste Europese Rijk sinds Karel de Grote. Het besloeg alle Nederlandse gewesten, Spanje en het Heilige Roomse Rijk. Inclusief de Amerikaanse en Aziatische gebieden was zijn Rijk zelfs groter dan het vroegere Romeinse Rijk. Zijn heerschappij vormde de overgang van de Middeleeuwen naar de Nieuwe Tijd.

De zilveren carolusgulden (Carolus d'argent) werd vanaf 1540 ingevoerd en had dezelfde waarde als de gouden carolusgulden (Carolus d'or), namelijk 20 stuivers. Nadat Karel V abdiceerde en de munt onder zijn opvolger niet meer werd geslagen, bleef de naam ‘carolusgulden’ in gebruik. Uiteindelijk werd de term ingekort tot gulden en leefde het als rekeneenheid voort.

Het muntontwerp toont op de voorzijde de buste van gekroonde Keizer Karel V, met baard in harnas naar rechts kijkend. Op zijn schouder ziet u een leeuwenkop, op zijn borst de Orde van het Gulden Vlies. Tekst: CAROLUS ● DG ● ROM ● IMP ● HISPREX ● DVX ● BVRGCF. Verklaring: Karel bij de gratie Gods, Keizer van het Romeinse Rijk, Koning van Spanje, Hertog van Bourgondië, Graaf van Vlaanderen. Deze compositie is gelijk aan de originele zilveren Carolus Gulden 1540-1548.

Op de keerzijde is het gekroonde wapenschild van de Habsburgse Nederlanden over een gebloemd kruis te zien. Het wapen toont met de klok mee Oostenrijk, Nieuw-Bourgondië, Brabant, Oud-Bourgondië, met in het midden Vlaanderen. Tekst: DA ● MIHI ● VIRTVTE ● CO ● HOST ● ES ● TVOS. Verklaring: Geef me kracht tegen Uw vijanden. Verder ziet u de landsaanduiding BE, het jaartal 2021, het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt (Mercuriusstaf), het Belgische muntmeesterteken (wapenschild gemeente Herzele) en het inschrift 10 EURO.
Meer informatie
Artikelnummer 0111498
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 18,75 g
Diameter 33,0 mm
Kwaliteit Proof
Oplage 5.000
Ontwerper Luc Luycx